Αρχική Υπουργεία Θεοδωρικάκος: Από τον επόμενο μήνα τα δικαιολογητικά θα χορηγούνται διαδικτυακά

Θεοδωρικάκος: Από τον επόμενο μήνα τα δικαιολογητικά θα χορηγούνται διαδικτυακά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Από τον επόμενο μήνα σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών που χρειάζονται οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνονται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο.

Συγκεκριμένα μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως στο «πακέτο» δικαιολογητικών που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια μέσα από τη χρήση του Μητρώου Πολιτών και τη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται τα πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας, εγγυτέρων συγγενών κ.λπ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, όλα αυτά τα δικαιολογητικά θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά από τους πολίτες αλλά και από το δημόσιο, χωρίς αίτηση, αν κρίνεται αναγκαίο. Όπως είπε, «πρόκειται για μια πάρα πολύ κρίσιμη και σημαντική αναβάθμιση η οποία έρχεται σε συνέχεια άλλων πρωτοβουλιών όπως είναι η ηλεκτρονική δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων στην κατοικία, μέσα από την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, και την ψηφιοποίηση εκλογικών διαδικασιών». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι λόγω της πανδημίας ο χρόνος για την κατάθεση αίτησης για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα λήγει στις 30 Ιουνίου.

Αναφερόμενος στην τηλεργασία, την οποία χρησιμοποιεί πλέον ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων στο δημόσιο, κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «πολλές από τις καινοτομίες που αναπτύσσονται πρέπει να θεσμοθετηθούν, καθώς κανείς δεν είχε προβλέψει μέχρι τώρα ότι μπορεί να βρεθούμε σε μια κατάσταση που θα χρειασθεί ευρεία χρήση της τηλεργασίας. Άρα είναι ζητούμενα και προκλήσεις και σε επίπεδο θεσμικό πλέον»

Σχετικά με την πανδημία  του κορωνοϊού και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις στην Ελλάδα ελήφθησαν έγκαιρα.

Ειδικά για το υπουργείο Εσωτερικών και την συμβολή του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι μέσα στην πανδημία ξεκινά το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ύψους 2,5 δισ. το οποίο μέσα από τα έργα που θα εκτελεστούν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Εκτίμηση του κ. Θεοδωρικάκου είναι ότι «πρέπει να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις, να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και η οικονομία».

Για την επόμενη μέρα ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. «Πρέπει να δούμε και άλλους κλάδους, εκτός από τον τουρισμό».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο υπουργός Εσωτερικών τις απέκλεισε κατηγορηματικά.