Αρχική Υγεία Θεοδωρίδου: Το τείχος ανοσίας θα πρέπει να ξεπερνά το 80%

Θεοδωρίδου: Το τείχος ανοσίας θα πρέπει να ξεπερνά το 80%

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η μετάλλαξη Δ θα αποτελεί το επικρατούν στέλεχος μέχρι τέλος Αυγούστου σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας μεταξύ των ανθρώπων και των ιών. Είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, όμως φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει να τρέξουμε και εμείς, πρόσθεσε αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα. Η Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές του ιού και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες. 29 στελέχη έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Η Δέλτα αναμένεται να είναι το επικρατούν στέλεχος μέχρι τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια και από αυτό θα προέρχεται το 90% των νέων λοιμώξεων.

Το χαρακτηριστικό του ιού με την μετάλλαξη Δ, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα είπε και πρόσθεσε ότι είναι κατά 50-60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Όπως είπε, αναμένεται να χτυπήσει περισσότερο τους ανεμβολίαστους, τους ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, η Δ μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και έχει υπολογιστεί στο 80%. Ανέφερε το παράδειγμα του Ισραήλ για το οποίο είπε, ότι η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης στη χώρα, δείχνει ότι το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί εκεί δεν είναι επαρκές για την προστασία από το Δέλτα στέλεχος.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, γεγονός που επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού.

Εμβολιασμός με δύο δόσεις Astrazeneca (92%) και Pfizer (96%) και ανάλογη προστασία αναμένεται και για τα άλλα δύο εμβόλια με την ίδια τεχνολογία. Αντίθετα, η προστασία μετά από μία δόση είναι της τάξεως του 30%, επομένως αυτό που χρειάζεται είναι εντατικοποίηση των εμβολιασμών, και με δύο δόσεις.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το 99% των θανάτων αφορά ανεμβολίαστους.

Μίλησε και πάλι για εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Ικανοποιητική πορεία των εμβολιασμών, είπε. Κλείνοντας έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα αναφέροντας ότι οι επιστήμονες μελετούν εμβόλιο με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα το οποίο θα προσφέρει μία ευρεία ανοσία έναντι όλων των κορονοϊών.