Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Θεοχάρης: Στηρίζουμε την ΑΑΔΕ που είναι υπεύθυνη να φέρνει αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Θεοχάρης: Στηρίζουμε την ΑΑΔΕ που είναι υπεύθυνη να φέρνει αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

«Για εμάς η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Για εμάς η φορολογική δικαιοσύνη είναι ύψιστη αξία και θα συνεχίσουμε να την υπηρετούμε στην πράξη. Για εμάς η μεταρρύθμιση αυτή είναι τρόπος ζωής και όχι άλλοθι για βήμα σημειωτόν. Ευτυχώς για εμάς, αυτή τη στάση θέλει ο ελληνικός λαός και η κοινωνία. Κοινωνία που είναι πιο μπροστά από όλους μας και που αυτή τη στάση –τη στάση της πραγματικής δράσης– επιβραβεύει». Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο υφυπουργός παρουσίασε τη σύγκρουση δύο κόσμων, όπως χαρακτηριστικά είπε, που είδε να εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Αναλύοντας αυτή τη σύγκρουση, εξήγησε ότι από τη μία πλευρά ήταν η πολιτική δύναμη της δράσης και της μεταρρύθμισης και από την άλλη οι πολιτικές δυνάμεις του βερμπαλισμού και του βολονταρισμού που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να προχωρήσουν στις δομικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

«Ακούγοντας τόσες μέρες την αντιπολίτευση είναι σαν να συναντήθηκαν διάφορες σχολές σκέψης, κάθε μια με τη δική της λογική σε μια κοινή εφαρμογή και συνισταμένη: Τη νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε «πολυεπίπεδο στρατηγικό νομοσχέδιο, που με τη δουλειά, που ξεκινάει τώρα για την υλοποίηση του στα POS, στο myData, στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, στην μαχητότητα, ώστε το μαχητό να είναι μαχητό. Με την προσπάθεια εμπέδωσης της φορολογικής συνείδησης, με πρόγραμμα εκπαιδευτικό στο σχολείο, με κίνητρα, δεδομένα, διασταυρώσεις και αποτελεσματικούς ελέγχους έχει ως κύριο στόχο τη δικαιότερη φορολογία».

Οι έλεγχοι αποδίδουν και τα φορολογικά έσοδα έρχονται κυρίως από τους ελέγχους στα μεγάλα «ψάρια», ανέφερε ο υφυπουργός, σε παρέμβασή του, δίνοντας απάντηση στις πολυάριθμες παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «εξοντώνει» τους μικροεπαγγελματίες και μικροεπιτηδευματίες και αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγάλους της αγοράς, από τους οποίους προέρχεται κατά κύριο λόγο η φοροδιαφυγή.

Για τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, επεσήμανε ότι οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες «για να μην πληρώνουν το μάρμαρο οι ίδιοι και οι ίδιοι. Για να μη συνεχίσει το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών να πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου»

Αυτά που έχουμε κάνει τα τέσσερα τελευταία χρόνια αποδεικνύονται από τα αποτελέσματα σημαντικής μείωσης στο κενό ΦΠΑ, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι το κενό στον ΦΠΑ κλείνει σε ποσοστό, λιγότερο και από το ήμισυ του κενού ΦΠΑ το 2017. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήγε το κενό του ΦΠΑ, στο μέγιστο που έχει πάει ποτέ, δηλαδή στο 29,3% των δυνητικών εσόδων», ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Συνεπώς, τα αποτελέσματα είναι απτά, είναι συγκεκριμένα και δεν έρχονται από τα μικρά ψάρια, έρχονται από τα μεγάλα ψάρια και αυτό συμβαίνει, επειδή εμείς στηρίζουμε την ΑΑΔΕ. Όμως, η ΑΑΔΕ έχει τη δική της ανεξαρτησία, τη δική της μεθοδολογία και αυτή είναι υπεύθυνη για να φέρνει αυτά τα αποτελέσματα».

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές, τι...

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη, ο Γερμανός υπουργός...

Ενημερωτικό Δελτίο

Κατεβάζουν ρολά οι τράπεζες: Ανατροπή με την πληρωμή των μισθών – Μέχρι πότε δεν θα γίνονται συναλλαγές

Κατεβάζουν ρολά οι τράπεζες: Ανατροπή με την πληρωμή των μισθών – Μέχρι πότε δεν θα γίνονται συναλλαγές Ανησυχία προκαλεί η «παράλυση» του τραπεζικού συστήματος που...

Κώστας Σκρέκας: Έρχεται και φέτος το πασχαλινό καλάθι του νοικοκυριού

Κώστας Σκρέκας: Έρχεται και φέτος το πασχαλινό καλάθι του νοικοκυριού, προανήγγειλε μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, προκειμένου τα νοικοκυριά να κάνουν...

Μειωμένες χρεώσεις ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος για τα “πράσινα” τιμολόγια του Μαρτίου

Μειωμένες χρεώσεις ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος για τα "πράσινα" τιμολόγια του Μαρτίου Σημαντικά μειωμένες χρεώσεις που ξεκινούν από τα 8,1 σεντς ανά κιλοβατώρα ανακοίνωσαν οι...

«Κλείδωσε» η ασφαλιστική ικανότητα για 3+1 κατηγορίες ασφαλισμένων

«Κλείδωσε» η ασφαλιστική ικανότητα για 3+1 κατηγορίες ασφαλισμένων Τρεις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς προστασίας από τη διακοπή της ασφαλιστικής ικανότητας σε ασφαλισμένους...