Αρχική Διεθνή Θέμα Τουρκίας θα θέσει η Ε.Ε. στον Πομπέο

Θέμα Τουρκίας θα θέσει η Ε.Ε. στον Πομπέο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι θα τεθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

«Θα διατηρήσουμε σταθερά στο τραπέζι το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, αναδεικνύοντας τον έντονο προβληματισμό της Ε.Ε. για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρο, αλλά «και το θέμα της Κρήτης και των υπερπτήσεων επί ελληνικού εδάφους». Πρόκειται για ζήτημα «εξαιρετικά σημαντικό» για την Ε.Ε., πρόσθεσε.

Ο κ. Πομπέο θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας για μιάμιση ώρα.

Αναμένεται να εστιάσει κυρίως στην Κίνα στη δική του παρέμβαση, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αλλά θα συζητηθούν επίσης η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η επίδραση της Covid-19 στις διεθνείς σχέσεις, ζητήματα της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Ουκρανία, Γεωργία κ.ά.) και η κατάσταση στη Λιβύη.