Το γεγονός επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της δημοτικής Αρχής της Νέας Υόρκης: “Για δεκαετίες το Hart Island χρησιμοποιείται για νεκρούς που τη σορό τους δεν διεκδίκησε κανείς. Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το νησί με αυτόν τον τρόπο στη διάρκεια της κρίσης και οι άνθρωποι που πεθαίνουν από κορωνοϊό θα θάβονται στο νησί τις επόμενες ημέρες” είπε η Φρέντι Γκόλντσαϊν στη New York Post. Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο είχε επισημάνει ότι υπάρχουν σκέψεις γι’ αυτό, αλλά είχε αποφύγει να επιβεβαιώσει ότι είναι ειλημμένη απόφαση.

Τώρα από το Hart Island έρχονται οι μακάβριες εικόνες όπου περίπου 12 εργάτες με προστατευτικές στολές τοποθετούν τα ξύλινα φέρετρα στον ομαδικό τάφο.

Σύμφωνα με την Post, έως την προηγούμενη εβδομάδα, οι κρατούμενοι στο Riker’s Island ήταν εκείνοι που αναλάμβαναν τις ταφές των νεκρών που παρέμεναν περίπου 14 με 15 ημέρες στα αζήτητα, με μέσο όρο περίπου 25 ταφές την εβδομάδα. Αυτήν την πρακτική ακολουθούσε η Πόλη του Μεγάλου Μήλου εδώ και 150 χρόνια. Ωστόσο, τώρα τις ταφές αναλαμβάνουν υπάλληλοι και πλέον οι ταφές αυτές γίνονται, όπως λένε οι αρμόδιοι, πέντε ημέρες την εβδομάδα, από μία ημέρα. Μόνο την Πέμπτη, 40 ξύλινα κουτιά τοποθετήθηκαν στον φρεσκοσκαμμένο τάφο, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα μεγαλύτερα πρακτορεία. Τα πτώματα είναι μέσα σε ειδικές σακούλες και τοποθετούνται σε κουτιά από πεύκο με το όνομά τους χαραγμένο πάνω. Αυτή είναι μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νεκροτομεία καθώς εξαπλώνεται η πανδημία και σπέρνει ολοένα και περισσότερο θάνατο.