Αρχική Πολιτική Θ. Σκυλακάκης: Σε λίγες ημέρες η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7»

Θ. Σκυλακάκης: Σε λίγες ημέρες η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Τις επόμενες ημέρες θα έρθει η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, μια σημαντική ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές το πρώτο τρίμηνο του 2021», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Υπάρχουν πολλά θέματα ρευστότητας και είναι κατανοητή η ανησυχία και η αγωνία του εμπόρων γιατί υπάρχει αβεβαιότητα», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Ενώ υπογράμμισε ότι οι εμβολιασμοί και η αξιοποίηση των self tests θα βοηθήσουν να κρατήσουμε την ασπίδα προστασίας που χρειάζεται και να τη βελτιώσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες ώστε να μπούμε σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας.

Για την πρόταση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας να εφαρμοστεί και στο εμπόριο το σχέδιο στήριξης που ισχύει για τον κλάδο της εστίασης, ο υπουργός δήλωσε ότι τέλη Μαΐου έως αρχές Ιουνίου θα δοθούν δυο εργαλεία στο κεφάλαιο κίνησης.

«Πρώτον, η επιδότηση παγίων δαπανών και δεύτερον, η δυνατότητα των επιχειρήσεων να προεξοφλήσουν το μη επιστρεπτέο ποσό της Επιστρεπτέας 1,2,3 και με αυτό τον τρόπο να έχουν μια πρόσθετη ρευστότητα. Αυτά τα δύο εργαλεία και κυρίως αυτό των παγίων δαπανών θα λειτουργήσει αφαιρώντας ό,τι ενισχύσεις έχει πάρει κάποιος κλάδος επιπλέον, συνεπώς θα επικεντρωθεί στους κλάδους που δεν έχουν πάρει κάποια ειδική ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, θα δούμε και το θέμα των επιταγών -αν και για την ώρα όσοι έχουν πληγεί είναι σε αναστολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το κρίσιμο για εμένα είναι να επανέλθει μία κανονικότητα στη συμπεριφορά των καταναλωτών γιατί τότε θα έχουμε με βεβαιότητα μια αύξηση της κατανάλωσης που θα διευκολύνει πολύ τα καταστήματα να ξεπεράσουν τις δυσκολίες», σημείωσε και ανέφερε ότι κατά την περίοδο της κρίσης τα νοικοκυριά έχουν αποταμιεύσει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες το οποίο θα ξαναπέσει στην αγορά.

«Όλες οι επιστρεπτέες, που είναι το μεγαλύτερο οικονομικό μέτρο που έχει ληφθεί, ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τα δημόσια ταμειακά διαθέσιμα είναι πεπερασμένα και έχουν χαθεί πάνω από 30 δις για αυτό και πρέπει να τα κρατήσουμε τα δημόσια οικονομικά σε ένα λογαριασμό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Διευκρίνισε επίσης, ότι «το “μαξιλάρι” ρευστότητας έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου αντικατασταθεί από δάνεια που έχουμε λάβει».

Όπως είπε, «κλειδί στην ανάπτυξη είναι και οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που πρόκειται να γίνουν μέσα στο 2021».