Επανάσταση στα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης και της απονομής επιδομάτων χαρακτήρισε, από τη Ρόδο όπου βρίσκεται η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας, και σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στον επανασχεδιασμό της παροχής υπηρεσιών πρόνοιας που γίνεται στη χώρα.

Η κ. Φωτίου, που παραχώρησε τη συνέντευξη παρουσία του υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη, του προέδρου των Προνοιακών Ιδρυμάτων της περιοχής Γιάννη Μαρίνου καθώς και μελών της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκο και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο για τις προσπάθειες που κατέβαλαν με αποτέλεσμα η Ρόδος να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες πενήντα πόλεις στην Ελλάδα όπου ξεκινούν τη λειτουργία τους τα Κέντρα Κοινότητας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, 250 τέτοια Κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ το Κέντρο Κοινότητας Ρόδου εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ.

Η ίδια χαρακτήρισε τα Κέντρα Κοινότητας ως τους «ακροτελεύτιους αισθητήρες όλου του συστήματος πρόνοιας» το οποίο η κυβέρνηση σχεδίασε από την αρχή.
Εξηγώντας τι είναι τα Κέντρα Κοινότητας, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι όλες οι παροχές και τα επιδόματα θα βρίσκονται σε τρία μητρώα δεδομένων μέσα στο πληροφοριακό σύστημα που θα έχουν τα συγκεκριμένα Κέντρα ανά τη χώρα. Στο πρώτο μητρώο είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένοι όλοι οι ωφελούμενοι και το σύστημα εμπλουτίζεται συνεχώς. Εκείνο που χρειάζεται να έχει μαζί του ο πολίτης που θέλει να εξυπηρετηθεί είναι το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ του και με αυτά θα εμφανίζονται στον υπάλληλο που είναι εντεταλμένος με όρους προσωπικών δεδομένων, όλα του τα στοιχεία on-line. Ο υπάλληλος θα ανακοινώνει στον πολίτη αν θα παίρνει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ θα τον καθοδηγεί και για τις επόμενες κινήσεις του. Όπως είπε η κ. Φωτίου, ευελπιστεί ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου το σύστημα αυτό θα δουλεύει καλά αφού τώρα ξεκινάει και δοκιμάζεται.