Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Θ.Φέσσας: Δεν μπορεί να υπάρχουν τυφλές αυξήσεις μισθών

«Εάν υπάρξει διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ο ΣΕΒ θα συμμετέχει, αλλά θα έχει σαν σημαία του το κατά πόσο αμείβεται η παραγωγικότητα της εργασίας αντίστοιχα με το αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να υπάρχουν τυφλές αυξήσεις χωρίς καμία θεμελίωση και τεκμηρίωση και αποφάσεις για τους μισθούς που στο τέλος χτυπούν τους εργαζόμενους με ανεργία και “γκρίζα” εργασία», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Κόκκινο 105,5 fm ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Θεόδωρος Φέσσας.Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγικότητα με αμοιβές των 400 ευρώ για οκτάωρη εργασία», εξηγώντας ότι «το ζητούμενο είναι να υπάρχουν επιχειρήσεις και επενδύσεις μεγάλης εμβέλειας, που να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία πωλούνται σε όλο τον κόσμο».

Όπως ανέφερε ο κ. Φέσσας, «οι καλές ελληνικές επιχειρήσεις αμείβουν πολλαπλάσια του ποσού. Οι αμοιβές των 400 ευρώ, τελικά, δεν παρέχονται από τις επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ, αλλά από περιθωριακές, μικρής κλίμακας επιχειρήσεις που δεν έχουν ανταγωνιστικότητα και αναγκάζονται να ζουν στην ημιπαρανομία, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς τίποτε».

Ωστόσο, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, αντιτάχθηκε στους σχεδιασμούς για αύξηση των κατώτατων αποδοχών μέσω των συλλογικών συμβάσεων που επανέρχονται σε ισχύ. «Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι αυτές οι συλλογικές συμβάσεις με σωματεία “μαϊμούδες” και σφραγίδες είναι παράλογες. Ο ΣΕΒ θεωρεί ότι η επιχείρηση η ίδια μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και να έχει μία σύμβαση που και να εξασφαλίζει καλά εισοδήματα στον εργαζόμενο και την επιχείρηση να είναι παραγωγική και ανταγωνιστική σε εξαγώγιμα προϊόντα» σημείωσε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε ότι «αυτό που προωθεί η κυβέρνηση, με συλλογικές συμβάσεις που δεν έχουν νόημα γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τους την παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά τίθενται κάποιοι μισθοί και κάποιες αμοιβές από τη μεριά σωματείων που δεν υφίστανται στην πράξη, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε, είναι τελείως εναντίον αυτών των πραγμάτων. Όπως, επίσης, να μπορεί ο υπουργός να καθορίζει μισθούς οριζόντια και να φέρει τη χώρα σε έναν μη ανταγωνιστικό ορισμό των αμοιβών, όπως συνέβαινε τη δεκαετία του 2000 και φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε».

Ο κ. Φέσσας χρησιμοποίησε και σχετική αναφορά του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη Σ. Γκάμπριελ για το ότι στη Γερμανία επί Σρέντερ κάνανε την οικονομία ανταγωνιστική μειώνοντας τις ονομαστικές αμοιβές των εργαζόμενων, όταν στην Ελλάδα, χωρίς να ληφθεί υπόψη κανένα θέμα ανταγωνιστικότητας, έγινε αύξηση μεταξύ 2000 και 2007 κατά 40%. Επικαλέστηκε, δε, τη ρήση του κ. Γκάμπριελ ότι «αυτή τη στιγμή, ο Γερμανός εργαζόμενος έχει δουλειά και καλή αμοιβή και η οικονομία της Γερμανίας θεωρείται παράδειγμα για όλο τον κόσμο».

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ευρωεκλογές: Τόσες μέρες άδειας δικαιούστε για να ψηφίσετε

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που θα πρέπει να μεταβούν σε εκλογικό κέντρο που...

Εργάνη: Στροφή των επιχειρήσεων σε προσλήψεις πλήρους απασχόλησης

Τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη έδειξαν επικράτηση των προσλήψεων και μάλιστα πλήρους απασχόλησης έναντι των απολύσεων, οι εργοδότες πια επιθυμούν προσλήψεις μόνιμου και όχι...

ΔΥΠΑ: Νέο επίδομα ύψους 509 ευρώ – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Νέο επίδομα, ύψους 509 ευρώ, δίνεται από την ΔΥΠΑ, στους αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους, σε συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Δικαιούχοι είναι οι ανεξαρτήτως...

Παράνομη η στάση εργασίας της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις

Παράνομη έκρινε, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, την προκηρυχθείσα στάση εργασίας της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μέσα στις εξετάσεις της ελληνικής Pisa που θα διεξαχθούν αύριο με τη...