Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Τέλος το πενθήμερο: Εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου

Από την 1η Ιουλίου, χιλιάδες εργαζόμενοι στην Ελλάδα θα κληθούν να εργαστούν εξαήμερο. Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει ακόμα διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με την αμοιβή της εξαήμερης εργασίας, ενώ παραμένει ασαφής ο όρος «κατ’ εξαίρεση απασχόληση».

Αξίζει να σημειωθεί πως η δυνατότητα δήλωσης και εφαρμογής εξαήμερης εργασίας ενεργοποιήθηκε για επιχειρήσεις που λειτουργούν συνεχώς και για εκείνες που ήδη λειτουργούν σε 24ωρη βάση 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα. Αυτό έγινε σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας. Η δυνατότητα αυτή θεσπίστηκε με τα άρθρα 25 και 26 του Ν.5053/2023 με στόχο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και να αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων, αφού το ημερομίσθιο για την 6η ημέρα θα είναι προσαυξημένο κατά 40%. Εάν η 6η ημέρα συμπίπτει με Κυριακή ή επίσημη αργία, το ημερομίσθιο προσαυξάνεται κατά 115%.

Η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας αφορά συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, που λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας επί 24ωρου βάσεως, και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους. Επίσης, περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα σε 24ωρη βάση με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας.

Παράλληλα, η εξαήμερη εργασία εφαρμόζεται για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες και ιδιωτικό τομέα για τις επιχειρήσεις και οργανισμούς συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας απαιτεί τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΡΓΑΝΗ, του ΕΦΚΑ, της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΔΥΠΑ, ώστε να γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο διασταύρωση των πραγματικά δεδουλευμένων ωρών, των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας αναφέρεται στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία από την 1η Ιουλίου 2024. Παράλληλα, θίγει το ζήτημα της εξαήμερης εργασίας, η οποία εφαρμόζεται παράνομα εδώ και 8 μήνες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή για τους εργαζόμενους.

Το Υπουργείο δεν έχει ακόμα εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο για το θέμα της αμοιβής, ενώ η ανακοίνωση δεν έχει νομική ισχύ για να ρυθμίσει τα ζητήματα “εξαιρετικής συνθήκης” και “έκτακτης ανάγκης”. Επιπλέον, οι υποχρεώσεις των εργοδοτών περιλαμβάνουν την εκ των προτέρων δήλωση για τη χρήση της 6ης ημέρας εργασίας, υπό ελεγχόμενες συνθήκες από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Στιγμές αγωνίας σε πτήση με Boeing 777-Βίντεο από τη στιγμή που η ουρά του τρίβεται στο έδαφος

Πρόκειται για πτήση της Latam με προορισμό το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, με σημείο απογείωσης το Μιλάνο.

Οι κορυφαίες πηγές πρωτεΐνης για μια διατροφή χωρίς κρέας

Υπάρχουν πολλές φυτικές πηγές πρωτεΐνης που είναι εξαιρετικές για τη διατροφή.

Σοκαριστικό: Σώμα νεογέννητου κοριτσιού βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων στη Βρετανία

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το πτώμα του βρέφους κατά την έρευνα σε ένα ακίνητο στην Taviton Street στο Camden.

Βραζιλία: Ξύλινος πάσσαλος «καρφώθηκε» στο κρανίο οικοδόμου

Οι εικόνες της αξονικής τομογραφίας δείχνουν το ξύλινο κομμάτι να έχει διαπεράσει 6 εκατοστά βάθος στο κρανίο.

Ενημερωτικό Δελτίο

Αναστολή λειτουργίας για μεγάλη στοιχηματική εταιρεία στην Ελλάδα

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία για την απόφαση των φορολογικών αρχών

Εκτόξευση πάλι στις τιμές ρεύματος – Παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτήν

Ο μέσος όρος των τιμών για τον Ιούλιο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον Ιούνιο.

Προβλέψεις για την τιμή του ελαιόλαδου την επόμενη περίοδο

H πρόβλεψη για τη νέα ελαιοκομική περίοδο είναι αμφίρροπη.

Ενημέρωση για τις αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι λαμβάνουν μαζικά email από την ΑΑΔΕ

Τουλάχιστον έξι στις δέκα προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις χρειάζονται τροποποίηση λόγω σοβαρών ελλείψεων και ανακρίβειας στα στοιχεία.