Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή τελωνειακών δασμών σε φθηνά προϊόντα από κινεζικούς κολοσσούς, όπως τα Temu και Shein, αποτελεί απάντηση στην ανησυχία για την αυξανόμενη εισροή ειδών που θεωρούνται κατώτερης ποιότητας και προέρχονται από την Κίνα.

Οι εισαγωγές προϊόντων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν υπερδιπλασιαστεί από έτος σε έτος, ξεπερνώντας τα 350.000 τον Απρίλιο -σχεδόν δύο παραδόσεις ανά νοικοκυριό.

Η απόφαση να καταργηθεί το όριο των 150 ευρώ για τις αφορολόγητες εισαγωγές θα επιτρέψει στην ΕΕ να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα που έως τώρα δεν φορολογούνταν, με στόχο την προστασία των καταναλωτών από προϊόντα χαμηλής ποιότητας και ενδεχόμενα επικίνδυνα προϊόντα, όπως καλλυντικά και παιχνίδια που έχουν αναφερθεί για προβλήματα ασφαλείας.

Επιπλέον, προτείνεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική εγγραφή για πληρωμές με ΦΠΑ από μεγάλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ανεξαρτήτως αξίας των προϊόντων, με στόχο την αύξηση της φορολογικής διαφάνειας στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αυτό το μέτρο θα διευκολύνει την εποπτεία και τη συλλογή των απαιτούμενων φόρων, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων που συμμορφώνονται με τους φορολογικούς κανονισμούς.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις