Αρχική Ασφάλιση Τέλος Φεβρουαρίου πληρώνονται οι πρώτες 2.000 επικουρικές συντάξεις

Τέλος Φεβρουαρίου πληρώνονται οι πρώτες 2.000 επικουρικές συντάξεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Συντάξεις

Στην τακτική πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τέλη του Φλεβάρη, όταν δηλαδή θα πληρώνονται οι συντάξεις του Μαρτίου, θα καταβληθούν οι πρώτες 2.000 επικουρικές συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικείμενη πρώτη πληρωμή έχει «πιλοτικό» χαρακτήρα και περιλαμβάνει αιτήσεις ασφαλισμένων για τις οποίες ανακτήθηκαν εύκολα τα απαραίτητα δεδομένα (μισθοί – εισοδήματα από το 2002 και εφεξής). Στη συνέχεια το σύστημα θα μπει σε πλήρη τροχιά και εκτιμάται πως θα πληρώνονται 5.000 – 7.000 νέες συντάξεις το μήνα.
Στην πληρωμή θα μπουν αιτήσεις από το πρώτο εξάμηνο του 2015, που αφορούν στους εξής κλάδους: ΤΕΑΔΥ (Δημόσιοι υπάλληλοι), ΤΕΑΠΟΚΑ (υπάλληλοι ασφαλιστικών Ταμείων και νοσοκομείων), ΤΕΑΥΝΤΠ (Ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΧ (Χημικοί) και ΤΕΑΕΙΓΕ (Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί).

Η μέση επικουρική σύνταξη θα κυμαίνεται πλησίον των 157 ευρώ, ενώ το νέο σύστημα είναι αυστηρά ανταποδοτικό, χωρίς κατώτατα όρια και αποδίδει πλέον 0,45% του μισθού για κάθε έτος ασφάλισης. Έτσι αν ο ασφαλισμένος φεύγει με 35ετία θα πάρει το 15,75% του μισθού του ως επικουρική, αν φεύγει με 40ετία θα πάρει το 18% του μισθού του.
Στο μεταξύ την προσαύξηση της επικουρικής σύνταξης (με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075%) για συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, περιγράφει έγγραφο του ΕΤΕΑΕΠ προς τον ΕΦΚΑ.