Τέλος επιτηδεύματος: Για ποιους καταργείται – Ποιοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά που 730.000 επαγγελματίες θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος το οποίο μάλιστα έχει «κουρευτεί» στα 325 ευρώ από 650 ευρώ. Το 2025, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, το μνημονιακό «χαράτσι» θα σβήσει οριστικά από το φορολογικό χάρτη της χώρας για τους επαγγελματίες με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, θα εξακολουθήσουν να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ κ.λπ.), οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν ξανά από 800 έως 1.000 ευρώ.  αλλά  και τα   φυσικά πρόσωπα  με μπλοκάκια που έχουν έως τρεις εργοδότες περιμένοντας να καταργηθεί το «χαράτσι» έως το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας.

Τέλος επιτηδεύματος: Καταργείται το 2025 - Ποιοι δεν θα πληρώσουν το 2024 -  Τι αλλαγές έρχονται - Newsbomb - Ειδησεις - News

Φέτος με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων,το τέλος επιτηδεύματος που θα καταλογιστεί ανάλογα με την περίπτωση, έχει ως εξής:

• 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

• 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

• 650 ευρώ για επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκι» και εξαιρούνται από τα τεκμήρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

• 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, τους οποίους πιάνει ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης.

• 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα, και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις