Αρχική Οικονομία Τέλη Κυκλοφορίας: Τα νέα σενάρια και ποιοι πλήττονται από τις αλλαγές

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα νέα σενάρια και ποιοι πλήττονται από τις αλλαγές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Βροχή» σεναρίων έχει κατακλύσει τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα Τέλη Κυκλοφορίας, που υποτίθεται ότι θα ισχύσουν το 2018 αλλά θα πληρωθούν στο τέλος αυτού του έτους. Η αρχή έγινε υφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, η οποία μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για ένα συνδυασμό κυβικών, παλαιότητας, ρύπων, τιμής αγοράς, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, κάνοντας έτσι σαφές ότι ενώ ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, το υπουργείο Οικονομικών άνοιξε το θέμα δημοσίως.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν στο Dimosio.gr ότι ομάδα εργασίας του υπουργείο έχει πάρει χαρτί και στυλό εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάριο, προκειμένου να έχει βρει το καταλληλότερο μέχρι το Φθινόπωρο.

Η βασική κατεύθυνση είναι να υπάρξει παρέμβαση στις κλίμακες υπολογισμού των Τελών, καθώς εκεί εντοπίζονται αδικίες αφενός στην κλιμάκωση των Τελών ανάλογα με τον κυβισμό αφετέρου στην αλλαγή χρονιάς απόκτησης του αυτοκινήτου. Ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μελέτη μόντελων που προέρχονται από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού μπλόκ, , χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόθεση υιοθέτησης αυτούσιου συστήματος υπολογισμού Τελών Κυκλοφορίας εξ αλλοδαπής.

Πάντως, το μόνο σίγουρο, σύμφωνα  και με ανθρώπους της αφοράς, είναι ότι οι κάτοχοι των ΙΧ βρίσκονται ήδη στα όρια των αντοχών τους, καθώς η γενική υπερ-φορολόγηση τους έχει κυριολεκτικά καθηλώσει. Μάλιστα, όποιες κατηγορίες οχημάτων ελαφρυνθούν, το βάρος θα πρέπει να μεταφερθεί στους υπόλοιπους!