Αρχική Οικονομία Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Τέλη κυκλοφορίας: Δίμηνη παράταση ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την δίμηνη παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023 ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος ΣταΪκούρας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις»Έτσι, η προθεσμία θα πάει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023. Η επίσημη ανακοίνωση ωστόσο αναμένεται γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω τραπέζης, είτε μέσω της πλατφόρμας myCar της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το QR Code που υπάρχει στα σχετικά ειδοποιητήρια. Επιπλέον, οι κάτοχοι αυτοκινήτων μπορούν να πληρώσουν το ποσό των τελών κυκλοφορίας για το 2023 ανά μήνα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης αποπληρωμής του ποσού από εκείνους.

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι οι επιπτώσεις που επιβάλλονται στου ιδιοκτήτες οχημάτων αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας είναι φυσικά τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, μαζί με πρόστιμο που υπολογίζεται ως εξής:

ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο.
30 €, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 €
Τον Φεβρουάριο το market pass
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις για το ποιοι και πότε θα εισπράττουν το market pass.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό, αύριο, Τρίτη Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για το Market Pass, το επίδομα για αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους πρόκειται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου στο gov.gr, και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.

Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία,αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων κ.α. αλλά και λαϊκές αγορές.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας «Δεν είναι μόνο για τρόφιμα αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτούς τους χώρους».

Ακόμα ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι το ποσό θα πιστώνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, στην κάρτα κάθε μήνα και αν δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μετακυλείται στον επόμενο μήνα. Για κατάθεση του ποσού στην τράπεζα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% του ποσού σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο και 24.000 ευρώ ζευγάρι, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Διευκρίνισε ότι το market pass είναι ανεξάρτητο από την επιταγή ακρίβειας.