Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Τελευταία ευκαιρία για 100-120 δόσεις, ΕΝΦΙΑ και Φόρο εισοδήματος!

Με πληρωμές φαίνεται ότι θα “κλείσει” ο Οκτώβρης καθώς η τρέχουσα εβδομάδα είναι εβδομάδα πληρωμών για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

Συγκεκριμένα,  εκπνέει η προθεσμία για την εξόφληση της τέταρτης δόσης του φόρου εισοδήματος, των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ αλλά και την επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία .Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν λάθη ή να προσθέσουν τα σωστά τετραγωνικά στο έντυπο Ε9 προκειμένου να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό.

Ειδικότερα:

  1. Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος: Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του φόρου εισοδήματος, ποσό συνολικού ύψους περίπου 270 εκατ ευρώ. Ακολουθούν άλλες τέσσερις μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2022.
  2. Πληρωμή δύο δόσεων ΕΝΦΙΑ: Το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου θα πρέπει 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων και 65.000 επιχειρήσεις να πληρώσουν διπλη δόση του φόρου που υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ η τελευταία δόση θα καταβληθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022. Εναλλακτικά, μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμή με πιστωτική κάρτα έως 12 άτοκες δόσεις ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση και να την πληρώσουν σε έως 24 έντοκες δόσεις.
  3. Αναβίωση 100 και 120 δόσεων: Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021, προκειμένου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υποβάλουν αίτηση στο mybusinessSupport και παράλληλα να καταβάλλουν τη δόση του Αυγούστου μαζί με τις δόσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
    Εάν ένας οφειλέτης επανενταχθεί στην ρύθμιση υπάρχει περίπτωση να μείνει και πάλι εκτός και να την ξαναχάσει: Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Αν ο οφειλέτης δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους. Αν δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.
  4. Την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που «φούσκωσαν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν πλέον οι φορολογούμενοι, υποβάλλοντας αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2021. Ετσι, οι φορολογούμενοι που εντόπισαν λάθη και παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση. Αμέσως μετά θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό με το ποσό του φόρου ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν.
  5. Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου πρέπει να υποβάλουν δήλωση ΦΠΑ (χρεωστική – μηδενική – πιστωτική) οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία, μηνός Σεπτεμβρίου, οι επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία ημερολογιακού τριμήνου Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και οι επιχειρήσεις με έδρα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στους Δήμους Μίνωα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Ηλεία – Φόβοι για αναζωπυρώσεις μετά τις 12.00

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από στο Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Ηλεία, με διάσπαρτες εστίες στις περιοχές Λάττα και...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλε και κίτρινα τιμολόγια τα φθηνότερα το Α’ εξάμηνο – Τιμές

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους Τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενο) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές  Τα “πράσινα” τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα...

Αρκαδία: Μάχη με τις φλόγες στη Μεγαλόπολη – Ένας νεκρός στη Μυρτιά Ηλείας

Δεκάδες πύρινα μέτωπα ξέσπασαν σήμερα σε όλη την χώρα, με την πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες, σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες. “Βροχή”...

ΑΑΔΕ: Νέες διευκρινίσεις σε 22 ερωτήσεις και απαντήσεις για POS και ταμειακές μηχανές

Μια νέα εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή  έρχεται  να δώσει 22 απαντήσεις σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις σχετικά με...