Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Τεκμήρια: Εκπνέει η ευκαιρία για την κάλυψή τους με γονικές παροχές – Ποιους αφορά

Τεκμήρια: Εκπνέει η ευκαιρία για την κάλυψή τους με γονικές παροχές – Ποιους αφορά

Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ή απέκτησαν εντός του 2023 περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα ή αυτοκίνητο, και δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους έχουν την ευκαιρία μέχρι την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου να αποφύγουν την επιβολή έξτρα φόρων. Οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών αποτελούν τη λύση για τους φορολογούμενους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων.

Τα χρήματα που δωρίζουν οι γονείς ή παππούδες στα παιδιά ή στα εγγόνια καλύπτουν τα τεκμήρια υπό την προϋπόθεση ότι η υποβολή της σχετικής δήλωσης υποβληθεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty. Σε χρηματικές γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

Η συναλλαγή ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά η εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό.

Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια Το σύνηθες είναι η Εφορία να ψάχνει φορολογούμενους για να πληρώσουν τους φόρους που τους...

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ – Τι σύνταξη εξασφαλίζουν

Εννέα στους δέκα επαγγελματίες επέλεξαν τις χαμηλές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ - Τι σύνταξη εξασφαλίζουν Σταθερά στην πρώτη και πιο οικονομική ασφαλιστική κατηγορία παραμένει η...

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας Μέχρι πότε θα γίνεται δεκτή η προσκόμιση των δικαιολογητικών Μέχρι την 1η Ιουλίου 2024 παρατείνεται η προθεσμία...

Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ

Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών στα σούπερ μάρκετ Μια εβδομάδα απέμεινε για να κάνουν «πρεμιέρα» τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το...