Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Τεχνητή Νοημοσύνη : Ποια επαγγέλματα απειλούνται

Αδιαμφησβήτητα, η Τεχνητή Νοημοσύνη και κυρίως η Δημιουργική ΤΝ (generative AI) έχει ήδη προκαλέσει αλλαγές στην αγορά εργασίας. Άλλες φορές ενισχύοντας επαγγέλματα κι άλλες στερώντας θέσεις εργασίας.

Οι φοροτεχνικοί και οι προγραμματιστές ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, διότι η ΤΝ θα μπορεί να φέρει εις πέρας έναν μεγάλο όγκο εργασιών μόνη της, χωρίς τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα.

Αντιθέτως, τα επαγγέλματα που μπορεί να επηρεάζονται, αλλά έχουν τα φόντα να επιβιώσουν είναι εκείνα που βασίζονται στις ήπιες δεξιότητες. Οι Ήπιες Δεξιότητες (Soft Skills), στις οποίες υστερεί η τεχνητή νοημοσύνη, δεν είναι κάτι περισσότερο από τις ικανότητες επικοινωνίας που επιτρέπουν στα άτομα να αλληλοεπιδρούν αποτελεσματικά με τους άλλους, να προσαρμόζονται σε διάφορες καταστάσεις και να εργάζονται καλά σε ομάδες.

Οι Ήπιες Δεξιότητες εκτός από την ικανότητα δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων,  περιλαμβάνουν και την κριτική σκέψη, την  φαντασία, την δημιουργικότητα και τη  συναισθηματική νοημοσύνη.

Αυτά τα χαρακτηριστικά αναμένεται να βρίσκονται στην κορυφή των προσόντων των εργαζομένων, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη δεν τα διαθέτει. Μερικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όσοι διαθέτουν ανθρωπιστική εκπαίδευση, θα υπερτερήσουν έναντι των μηχανών. Επομένως, οι σπουδές στη  φιλοσοφία κι την τέχνη ίσως αποδειχτούν πιο χρήσιμες, μέχρι τουλάχιστον οι μηχανές να αποκτήσουν φαντασία.

Τα επαγγέλματα που θα ωφεληθούν περισσότερο περιλαμβάνουν την υγειονομική περίθαλψη, τις θέσεις εργασίας STEM και τις υπηρεσίες μεταφορών. Οι θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα αυξηθούν κατακόρυφα με 3,5 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις για βοηθούς υγείας, τεχνικούς υγείας και εργαζόμενους ευεξίας. Οι θέσεις εργασίας STEM αναμένεται επίσης να δουν αύξηση της τάξεως του 23% έως το 2030. Τέλος, η κατηγορία υπηρεσιών μεταφορών αναμένεται να δει αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 9% έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σχετικό σεμινάριο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Από κοινή έρευνα του Oxford Economics και της Cognizant  προκύπτει ότι τα επαγγέλματα που θα πληγούν περισσότερο είναι όσα ασχολούνται με  γραφειοκρατικές εργασίες, ενώ θέσεις εργασίας όπως οι copywriters, οι γραφίστες και οι προσωπικοί βοηθοί είναι πιθανό να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την τεχνητή νοημοσύνη.

Θα αυξήσει η τεχνητή νοημοσύνη τις αμοιβές; 

Σύμφωνα με έρευνα του PEW Research Center στις ΗΠΑ, για τις συνέπειες της ΤΝ στην εργασία, η ΤΝ θα βοηθήσει σημαντικά τους εργαζόμενους, οι οποίοι λαμβάνουν υψηλές αποδοχές.  Επιπλέον, τα κέρδη στην παραγωγικότητα από τις επιχειρήσεις που υιοθετούν την ΤΝ θα αυξήσουν πιθανώς τις αποδόσεις κεφαλαίου, γεγονός που μπορεί επίσης να ευνοήσει τους υψηλά αμειβόμενους. Και τα δύο αυτά φαινόμενα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ανισότητα, με αποτέλεσμα την αύξηση των κοινωνικών εντάσεων.

Συμπερασματικά, την μεγαλύτερη έκθεση στην ΤΝ θα έχουν οι παρακάτω κατηγορίες: 

  • Όσοι έχουν περισσότερη εκπαίδευση: Οι εργαζόμενοι με πτυχίο πανεπιστημίου ή περισσότερο (27%) έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να δουν τη μεγαλύτερη έκθεση σε σχέση με όσους έχουν μόνο απολυτήριο λυκείου (12%).

  • Οι γυναίκες: Μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών (21%) από ό,τι ανδρών (17%) είναι πιθανό να δουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην ΤΝ. Αυτό οφείλεται στις διαφορές στα είδη των θέσεων εργασίας που κατέχουν άνδρες και γυναίκες.

  • Εργαζόμενοι με υψηλότερους μισθούς: Το 2022, οι εργαζόμενοι στις πιο εκτεθειμένες θέσεις εργασίας κέρδιζαν κατά μέσο όρο 33 δολάρια την ώρα, σε σύγκριση με 20 δολάρια στις θέσεις εργασίας με τη μικρότερη έκθεση.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Διαβάστε ακόμη:

Προφυλακιστέος ο 37χρονος δολοφόνος της 11χρονης Βασιλικής στην Ηλεία

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 37χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία της...

Φωτιά στο Κιλκίς – Μήνυμα από το 112

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω μεγάλης πυρκαγιάς που...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από...

Ανασχηματισμός : Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης

Μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κυβερνητικό...

Ενημερωτικό Δελτίο

Επίδομα παιδιού Α21: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 για το Επίδομα Παιδιού θα σταματήσει προσωρινά να λειτουργεί την Παρασκευή 5...

Πάνω από 180 οδηγοί για την κάλυψη μίας εκ των 40 νέων θέσεων στον ΟΑΣΘ

Πάνω από 180 οδηγοί έδειξαν ενδιαφέρον και έκαναν αίτηση για τον  διαγωνισμό που «έτρεξε» για την κάλυψη 40 θέσεων ειδικότητας ΔΕ οδηγών στον ΟΑΣΘ...

Ξεκινάει αύριο Δευτέρα 1 Ιουλίου το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

«Πρεμιέρα» κάνει από αύριο Δευτέρα 1η Ιουλίου το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2024-2025 για τους 300.000 δικαιούχους που είδαν το όνομα τους στους πίνακες της ΔΥΠΑ,...

Ψηφιακή Κάρτα Εργασία: Αύριο 1 Ιουλίου ξεκινά η εφαρμογής της σε λιανεμπόριο και βιομηχανία

Με αμείωτο ρυθμό προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη σταδιακή επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής...