Αρχική Υπουργεία Ταραντίλης για Μήδεια: Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την αποκατάσταση των ζημιών

Ταραντίλης για Μήδεια: Οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά την αποκατάσταση των ζημιών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι ευθύνες για τα προβλήματα που σημειώθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ λόγω του κύματος κακοκαιρίας Μήδεια θα αποδοθούν μετά την αποκατάσταση των ζημιών τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ανέφερε ότι «αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών και οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά το πέρας αυτού».

Ο κ. Ταραντίλης υπογράμμισε ότι το πολύπλοκο πλαίσιο καταμερισμού αρμοδιοτήτων στο κομμάτι αυτό, πρόκειται να αλλάξει και να απλοποιηθεί σύντομα με κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

«Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί συμπολίτες μας από την κακοκαιρία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ,  χαρακτηρίζοντας τη Μήδεια ως «μια από τις εντονότερες» χιονοπτώσεις «των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στη σφοδρή κακοκαιρία, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να μην υπάρξουν θύματα και οδηγοί εγκλωβισμένοι και να υπάρξουν γρήγορες αποκαταστάσεις της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, ενώ έκανε λόγο για μία από τις εντονότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 40 χρόνων. «Τα προβλήματα προέκυψαν κυρίως από τις πτώσεις δέντρων», είπε ο εκπρόσωπος.

«Από τη Δευτέρα πολλές περιοχές στη χώρα μας -και ιδιαιτέρως η Αττική- βρέθηκαν αντιμέτωπες με σφοδρά καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

«Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν. Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Πρώτη προτεραιότητα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική όπου κάθε δύο λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Κι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάσει ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών.

Στα Βόρεια Προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα, περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού.

Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή και έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους», πρόσθεσε.

Eμβολιασμοί

Αναφερόμενος στην εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της Covid-19, διευκρίνισε ότι τα εμβόλια που δεν έγιναν την Τρίτη έχουν αξιοποιηθεί κυρίως σε φυλακές και νοσοκομεία φυλακών αλλά και στην Αμυγδαλέζα.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης τον επαναπρογραμματισμό των ακυρωμένων λόγω της κακοκαιρίας ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 των δύο προηγούμενων ημερών για την ερχόμενη εβδομάδα. Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν για τον χρόνο και τον τόπο του νέου ραντεβού τους με SMS, είπε.

Ειδικότερα

«Οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64, ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.

Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι το ραντεβού τους.

Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.
Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.

Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο κ. Ταραντίλης έκανε λόγο για θετικές πρώτες ενδείξεις και σταθεροποίηση των νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες. «Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε παράταση», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ