Αρχική Υπουργεία Ταραντίλης: Ανεύθυνο να προσκαλεί ο Τσίπρας σε συγκεντρώσεις και πορείες

Ταραντίλης: Ανεύθυνο να προσκαλεί ο Τσίπρας σε συγκεντρώσεις και πορείες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha. Ο κ. Ταραντίλης χαρακτήρισε ανευθυνότητα την πρόσκληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες να συμμετάσχουν σε πορείες και συγκεντρώσεις. Ερωτηθείς στη συνέντευξή του στον Alpha αν δέχεται να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε καταφατικά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ταραντίλης αναφέρει:

«Ο κ. Τσίπρας λοιπόν αναλαμβάνει το ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι στις πορείες. Πώς γίνεται να αδιαφορεί κάποιος για τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την υγεία των πολιτών;

Πόσο υποκριτικό είναι να καταγγέλλει την Κυβέρνηση για ανεπάρκεια μέτρων, όταν ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την παραβίασή τους;

Πόσο ανεύθυνο είναι να προσκαλεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε συγκεντρώσεις και πορείες αυτό το κρίσιμο διάστημα που η κοινωνία δίνει μάχη με την πανδημία;

Η υγεία των συνανθρώπων μας πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα όλων μας».

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Και εσάς σας κατηγορεί όμως η κυβέρνηση για έλλειψη κατανόησης της κατάστασης. Και αναφέρεται στις συγκεντρώσεις, οι οποίες απαγορεύονται αυτή τη στιγμή για λόγους μετάδοσης του ιού, στις συγκεντρώσεις οι οποίες έχουν απαγορευθεί και στην απαγόρευσή τους έχουν συμφωνήσει και οι λοιμωξιολόγοι και στις συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχει το κόμμα σας αυτή την ώρα για διάφορα θέματα.

Και λένε ότι αυτό είναι μια μεγάλη υποκρισία, από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ να μας μιλάει για τα μέτρα και από την άλλη να επιτρέπει ή να προτρέπει πολίτες, να πάρουν μέρος σε συγκεντρώσεις. Τι απαντάτε εσείς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα απαντήσω γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα. Απλά γελάω διότι αντί να βγει και να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχθές, που κατά τα άλλα είναι συμπαθής, συμπαθέστερος από τον προηγούμενο εν πάση περιπτώσει, ότι ήταν ατόπημα αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης και κακώς το έκανε, δεν θα το ξανακάνει, βγήκε κει μας είπε «ναι, αλλά κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους», θυμάστε το ανέκδοτο το παλιό; «Ναι, αλλά κι εσείς πηγαίνετε σε συγκεντρώσεις».

Λοιπόν, οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες είναι βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας, αν θέλουμε η δημοκρατία να λειτουργεί και να μη μπει συνολικά σε καραντίνα. Εκτός αν αποφασίσουμε ότι η Βουλή θα αναστείλει τις εργασίες της και θα νομοθετεί μονάχα για ζητήματα που αφορούν την πανδημία. Να μην υπάρχουν τότε ούτε συγκεντρώσεις ούτε διαμαρτυρία.

Αλλά δεν μπορεί κανείς, στο όνομα μιας πραγματικά έκτακτης κατάστασης να αναστείλει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανείς σήμερα να υιοθετήσει την άποψη ότι μόνο η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να νομοθετεί και μάλιστα, νομοσχέδια τα οποία είχαν αντιδράσεις. Διότι εδώ γίνονται διαδηλώσεις των φοιτητών, διότι αποφασίζει η κ. Κεραμέως για την Παιδεία, την επόμενη χρονιά να μπουν 25.000 λιγότεροι εισακτέοι στα ΑΕΙ. Ε, αυτό θα περάσει δίχως καμία αντίδραση; Με συγχωρείτε δηλαδή.

ΑΝΤ. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εσείς δέχεστε το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι σε μια τέτοια συγκέντρωση στο όνομα της δημοκρατίας;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως, δέχομαι το ρίσκο και γι’ αυτό θεωρώ ότι το ορθό θα ήταν η κυβέρνηση να μη φέρει τέτοια νομοσχέδιο που εγείρουν σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις μέσα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέσα στην πανδημία. Διότι εδώ, κοιτάξτε, είναι άλλη συζήτηση με αυτή που αφορούσε μια επετειακή εκδήλωση όπως ήταν αυτή του Πολυτεχνείου. Είναι κάθε χρόνο, δεν την έφερε η κυβέρνηση, κάθε χρόνο είναι και είπαμε κι εμείς πρώτοι, «παιδιά κοιτάξτε, φέτος να κάνουμε λίγο διαφορετικά, να μην κάνουμε διαδήλωση γιατί ενέχει το ρίσκο να υπάρξει διάδοση του ιού».

Και πήγαμε 20 άνθρωποι με αποστάσεις στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και καταθέσαμε ένα στεφάνι. Είναι άλλο αυτό λοιπόν, να είναι μια επετειακή εκδήλωση που παίρνουν την πολιτική ευθύνη οι οργανωτές και είναι άλλο όταν η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, αποφασίζει να νομοθετήσει με προκλητικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση, διάλογο, ζητήματα που εγείρουν αντιστάσεις.

Άρα, ο υποκινητής αυτών των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κυβέρνηση. Θα έπρεπε λοιπόν αυτή τη στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά την παγκόσμια κοινή γνώμη, είναι ότι στην περίοδο της πανδημίας, θα πρέπει ορισμένα μέτρα αναγκαία, καταστολής ελευθεριών, να μη γίνουν μόνιμα και να μη γίνουν ευκαιρία για τις εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να περάσουν μέτρα τα οποία θα είναι σε αντίθεση με την κοινή λογική και με την κοινή γνώμη.