Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε την εικόνα των μεγάλων καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) προς τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προσθέτοντας στη διαπίστωση των τραπεζών.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών σχετικά με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενισχύοντας τις ανησυχίες της αγοράς για τη γενική κατάσταση ρευστότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024, τα τραπεζικά δάνεια που εκταμιεύθηκαν προς τις επιχειρήσεις μέσω του RRF ανήλθαν σε 270 εκατ. ευρώ.

Από την έναρξη του προγράμματος στις αρχές του 2022 έως τον Απρίλιο του 2024, οι υπογραφές συμβάσεων για συγχρηματοδοτούμενα τραπεζικά δάνεια έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν 1 δισ. ευρώ έχει εκταμιευθεί μέχρι τώρα.

Ο Διοικητής της ΤτΕ, στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που δημοσιεύτηκε προχθές, εστίασε στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων που συνδέονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

Σύμφωνα με την έκθεση, οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Καταρχάς, τα μεγάλα επενδυτικά έργα που ενδεχομένως απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες όπως η έκδοση αδειών ή άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως π.χ. πολεοδομικές έγκρισες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις εκταμιεύσεις να πραγματοποιούνται σταδιακά και σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

Επιπλέον, η ΤτΕ αναφέρει ότι τεχνικοί λόγοι σχετικοί με την εφαρμογή των προϋποθέσεων του RRF μπορούν να επηρεάσουν την έγκαιρη εκταμίευση συμβασιοποιημένων δανείων. Αυτό περιλαμβάνει τη στοχοθέτηση για την ορθή κατανομή των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία ή πυλώνα χρηματοδότησης.

Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών τις τελευταίες εβδομάδες καταδεικνύουν μία “υποτονική αγορά”. Οι κύριοι λόγοι περιλαμβάνουν τις καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις από ανεξάρτητους αξιολογητές, καθώς και η υποχρέωση χρηματοδότησης ψηφιακών δαπανών σε υψηλά ποσοστά για την ελληνική αγορά, φτάνοντας το 28,5% των συνολικών χρηματοδοτήσεων του RRF.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις