Οι τελευταίες ημέρες είδαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές του καφέ στην εστίαση, λόγω της επαναφοράς του ΦΠΑ στο 24% από την 1η Ιουλίου. Παράλληλα, η κρίση στην παραγωγή της ποικιλίας καφέ Robusta έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με τις τιμές να αυξάνονται περίπου κατά 50% από αρχές του έτους. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει επίσης την τιμή του καφέ Arabica, η οποία παρουσιάζει επίσης ανοδική τάση.

Η αύξηση του ΦΠΑ έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία στους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς οι νέες ανατιμήσεις οδηγούν σε αυξημένο κόστος για τους καταναλωτές. Οι τιμές του καφέ και άλλων ροφημάτων όπως σοκολάτα, τσάι, χαμομήλι και φασκόμηλο έχουν πλέον επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 24%, επηρεάζοντας την τελική τιμή που καταναλωτές πληρώνουν.

Οι αντιδράσεις από τους καταναλωτές είναι πολλές, με κάποιους να εκφράζουν ανησυχία και άλλους να δείχνουν απογοήτευση για τις νέες υψηλότερες τιμές που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους.

Οι τιμές για τον καφέ που διατίθεται ως take away ή μέσω delivery διαμορφώνονται ως εξής:
– Ελληνικός καφές: από 1,50 έως 2,00 ευρώ

– Φρέντο εσπρέσο: από 2,00 έως 2,50 ευρώ

– Φρέντο καπουτσίνο: από 2,30 έως 2,70 ευρώ

Επιπλέον, τα καταστήματα επιλέγουν να μεταφέρουν αυτό το επιπλέον κόστος στους πελάτες, με αποτέλεσμα οι τιμές των σερβιριζόμενων καφέδων όπως ο ελληνικός καφές, το εσπρέσο και το καπουτσίνο να έχουν αυξηθεί κατά ποσοστά που φτάνουν το 14,3%, 10,5% και 7,5% αντίστοιχα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις