Αρχική Οικονομία ΤΑΙΠΕΔ: 23 αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο ADP

ΤΑΙΠΕΔ: 23 αποκρατικοποιήσεις περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο ADP

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τριάντα οκτώ αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων (Asset Development Plan), οι 38 ομαδοποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ σε 23 αποκρατικοποιήσεις, εκ των οποίων η μια αφορά τα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ηράκλειο κ.λπ.), η δεύτερη τις έξι μαρίνες της χώρας (Αρετσούς, Ιτεάς, Μυκόνου κ.ά.) και μια τρίτη τις δύο ΔΕΠΑ, Εμπορίας και Υποδομών.

Οι πιο εμβληματικές αποκρατικοπποιήσεις ωστόσο είναι εκείνες του Ελληνικού, της ΔΕΠΑ, της Εγνατίας Οδού, της Αττικής Οδού (νέα σύμβαση παραχώρησης), του ΔΑΑ κ.ά. Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά αξιοποιήσεων σημαντικών ακινήτων, όπως είναι το Ολυμπιακό Ακίνητο στο Μαρκόπουλο, η πρώην βάση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης όπου και αναμένεται η δημιουργία καζίνο, ακινήτων ιαματικών πηγών, ακίνητων κάμπινγκ κ.ά.

Πάντως, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο ADP, για πρώτη φορά στο πρόγραμμα αξιοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ εισέρχονται εμφανώς οι αρχές της αειφορίας (sutainability) και την υιοθέτησης κριτηρίων ESG [Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance)] κατά την υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Η εισαγωγή αυτή, όπως αναφέρεται, σκοπό έχει «να ενδυναμώσει την προσέλκυση υπεύθυνων επενδύσεων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, συνεισφέροντας παράλληλα στην επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων που έχει θέσει η χώρα».

Δείτε ολόκληρο το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ ΕΔΩ