ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αναστολή λειτουργίας για εστίαση, πολιτισμό και άθληση, απαγόρευση κυκλοφορίας 12 τα μεσάνυχτα με 5 το πρωί και μάσκες παντού είναι μεταξύ άλλων τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα τεθούν σε ισχύ από Τρίτη πρωί.

«Είναι λάθος να επαναπαυτούμε», προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως ο κορονοϊός «ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών».

Το νέο σχέδιο δράσης θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3/11 έως 3/12 και θα επιφέρει αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη καθώς η επικράτεια θα χωρίζεται σε 2 ζώνες, επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου, αντί για 4 που ισχύει μέχρι τώρα.

Στην πρώτη ζώνη εντάσσονται οι πράσινες και κίτρινες περιοχές ενώ τα νέα μέτρα σε αυτές θα είναι καθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα εως τις 5 το πρωί.

Στην δεύτερη ζώνη αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δηλαδή Αττική και όλη η Βόρειος Ελλάδα και γι αυτές θα ισχύσει το ειδικό lockdawn με αναστολή λειτουργίας εστίασης, ψυχαγωγίας και αθλητισμού.

Πιο αναλυτικά τα νέα μέτρα:

ΖΩΝΗ 1 – ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ

Στην πρώτη ζώνη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, δηλαδή όσοι ανήκουν στο πράσινο και το κίτρινο. Σε αυτές τις περιοχές θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα σε αυτές τις περιοχές είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ έως τις 5 το πρωί
  • Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια
  • Όχι συναθροίσεις

ΖΩΝΗ 2 – ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο κόκκινο, αλλά και στο πορτοκαλί. Δηλαδή, όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτές τις περιοχές εκτός από τα μέτρα που ήδη ισχύουν, θα προστεθούν και οι εξής:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής απ’ το κατάστημα
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα όπως και κλειστά γυμναστήρια
  • Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
  • Ελεύθερη κυκλοφορία, ανοικτά σχολεία και καταστήματα