Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Τα Μέγαρα ορίζονται ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά- Αντιδράσεις από τους Δήμους

Τα Μέγαρα ορίζονται ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Πειραιά

Στη δικαιοδοσία του Πρωτοδικείου Μεγάρων προβλέπεται ότι θα υπαχθούν οι υποθέσεις των δήμων της Δυτικής Αττικής, Ελευσίνας, Ασπροπύργου και  Μάνδρας . Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου ήταν να οριστεί η πόλη της Ελευσίνας ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε δημόσια διαβούλευση έως τις 18 Απριλίου τέθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», το οποίο επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατάργηση των Ειρηνοδικείων, όπως της Ελευσίνας, με μερικά εξ αυτών να μετατρέπονται σε επιτελικά παραρτήματα των δύο κεντρικών Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς.

Πρόκειται για μια αιφνίδια ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού για επιλογή της Ελευσίνας ως νέας περιφερειακής έδρας Πρωτοδικείου, λόγω της κατάργησης των Ειρηνοδικείων η οποία φέρνει αντιδράσεις από τις δημοτικές αρχές Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας, οι οποίες ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακαλέσει την πρόταση  για δημιουργία περιφερειακού Πρωτοδικείου στα Μέγαρα, η οποία θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις σε δεκάδες χιλιάδες δημότες στη Δυτική Αττική και σε πλήθος μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το μείζον αυτό θέμα πρόκειται να συζητηθεί ως έκτακτο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, την Τετάρτη 10 Απριλίου, στην οποία έχουν προσκληθεί από τον δήμαρχο Ελευσίνας, Γιώργο Γεωργόπουλο, να συμμετάσχουν οι τέσσερις βουλευτές της Δυτικής Αττικής, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι Ασπροπύργου και Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Κατά το νομοσχέδιο, οι τελικές μεταρρυθμίσεις για την Περιφέρεια Αττικής θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Τα ειρηνοδικεία καταργούνται και επέρχεται ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Τα καταργούμενα ειρηνοδικεία που αναφέρονται στο άρθρο 6 διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων στα οποία υπάγονται.

Αρμοδιότητες

Καθ’ ύλη αρμοδιότητα των εδρών των πρωτοδικείων:

Οι κεντρικές και παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα. Οι προανακρίσεις, πλην αυτών που λαμβάνουν χώρα στις περιφερειακές έδρες, διενεργούνται από προανακριτικά τμήματα με αρμοδιότητα αντίστοιχη των πταισματοδικείων που ανήκαν στα καταργούμενα ειρηνοδικεία.

Στην καθ’ ύλη αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών των πρωτοδικείων ανήκουν: α) η εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου και β) η εκδίκαση ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων. Προανάκριση διενεργείται και στις περιφερειακές έδρες.

Συγκεκριμένα, στην περιφερειακή έδρα Μεγάρων θα εμπίπτουν οι Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Ελευσίνας και η μεταφορά της Περιφερειακής Έδρας στα Μέγαρα, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παρενέβη ο Υφ. Εξωτερικών και Βουλευτής Δυτικής Αττικής της ΝΔ, Γιώργος Κώτσηρας, επικοινωνώντας με τον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Μπούγα.

Ο κ. Κώτσηρας έκθεσε στον κ. Μπουγά τους προβληματισμούς και τις επισημάνσεις που καταθέτουν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης οι Δήμοι της περιοχής.

Η ανακοίνωση του κ. Κώτσηρα:

Δεδομένης της αναστάτωσης που έχει προκύψει σχετικά με την έδρα του περιφερειακού Πρωτοδικείου Πειραιώς στη δυτική Αττική που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του δικαστικού χάρτη, πήρα την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω με τον αρμόδιο Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Μπούγα, εκθέτοντας τους προβληματισμούς και τις επισημάνσεις που καταθέτουν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης οι Δήμοι της περιοχής και με ενημέρωσε ότι το ζήτημα θα αξιολογηθεί συνολικά και θα πραγματοποιηθεί σύντομα σχετική σύσκεψη επ´αυτού με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να εκτεθούν αναλυτικά όλα τα δεδομένα.
Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό το γεγονός ότι θα υπάρξει έδρα περιφερειακού Πρωτοδικείου στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει να αναζητηθεί η βέλτιστη δυνατή λύση.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια...

Νέος Πρόεδρος του ΣΠΑΠ ο Βασίλης Ξυπολυτάς

Νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και...

ΑΣΕΠ: 75 προσλήψεις στον Δήμο Σιθωνίας

Ο Δήμος Σιθωνίας έχει ανακοινώσει την πρόσληψη 75 ατόμων  με σύμβαση εργασίας...

Θρήνος στην Πάτρα για τον θάνατο 33χρονης νηπιαγωγού – Πέθανε από σπάνια ασθένεια

Θλίψη επικρατεί στην Πάτρα, μετά τον ξαφνικό θάνατο της...

Ενημερωτικό Δελτίο

Νέος Πρόεδρος του ΣΠΑΠ ο Βασίλης Ξυπολυτάς

Νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) εξελέγη εχθές Πέμπτη 23 Μαΐου ο Δήμαρχος Κηφισιάς Β. Ξυπολυτάς, μετά...

Εμπόδια στην καταβολή επιδόματος στέγασης για εργαζόμενους της περιφέρειας

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, υπέβαλε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με την «Καταβολή επιδόματος σίτισης και στέγασης...

Συνάντηση Ζαχαράκη – Κυρίζογλου- Μίλησαν για τα προγράμματα Συμβουλευτικής Γονέων  

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου είχε η υπουργός Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη στο πλαίσιο της από κοινού...

Στην Καλαμάτα η παρουσίαση-αναγγελία των “Γαλάζιων Σημαιών 2024”

Την ετήσια εκδήλωση για την αναγγελία των βραβεύσεων διοργανώνει στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 24 Μαΐου, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο εθνικός χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»,...