Αρχική Υγεία Τα αντιβιοτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου!

Τα αντιβιοτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Η λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου μέσα σε χρονικό διάστημα 5-10 ετών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε περισσότερα από 40.000 περιστατικά καρκίνου στην Σουηδία.

Παλαιότερες μελέτες άφηναν να εννοηθεί ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου (την κοινότητα των μικροβίων που υπάρχουν με φυσιολογικό τρόπο στο πεπτικό σύστημα) και ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σε ποιο σημείο του παχέος εντέρου μπορεί να προκληθεί καρκίνος από τα αντιβιοτικά

Τώρα, στην μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη που έχει εξερευνήσει ποτέ αυτόν τον σύνδεσμο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να είναι συγκεκριμένος για καρκίνους στο λεγόμενο εγγύς παχύ έντερο (proximal colon)το τμήμα του παχέος εντέρου που συνδέεται με το λεπτό έντερο και ξεκινά από την κάτω δεξιά περιοχή της κοιλιάς.

«Είναι ξεκάθαρο, όταν κοιτάξαμε τα δεδομένα, ότι είναι πολύ περιορισμένο στο εγγύς παχύ έντερο, ή στην δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Sophia Harlid, ερευνήτρια καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Umeå της Σουηδίας. Μάλιστα, ο κίνδυνος καρκίνου που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά ήταν μεγαλύτερος στην αρχή του εγγύς παχέος εντέρου, που ονομάζεται “ανερχόμενο παχύ έντερο” (ascending colon), το οποίο εκτείνεται από την κάτω προς την άνω δεξιά περιοχή της κοιλιάς.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πόσο μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος σε όσους παίρνουν αντιβιοτικά

Τα άτομα που έλαβαν αντιβιοτικά για περισσότερο από έξι μήνες παρουσίασαν τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (1 Σεπτεμβρίου, 2021) στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά, αυτά τα άτομα είχαν 17% υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο ανερχόμενο παχύ έντερο.

Τούτου λεχθέντος, ακόμη και σύντομες θεραπείες με αντιβιοτικά ενέχουν έναν σχετικό κίνδυνο καρκίνου, αν και πολύ μικρότερο από αυτό που παρατηρήθηκε με τις πολύμηνες θεραπείες, διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να παρέχουν έναν ακόμη λόγο για τον περιορισμό της υπερβολικής συνταγογράφησης αντιβιοτικών, πέραν του γνωστού κινδύνου εμφάνισης υπερβακτηρίων, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, είπε η δρ. Harlid.

Αυτά τα νέα ευρήματα συμφωνούν με τα αποτελέσματα μιας παρόμοιας, αλλά μικρότερης, μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο, που δημοσιεύθηκε το 2019 στο περιοδικό Gut. Η σουηδική μελέτη “ευθυγραμμίστηκε με άλλα δεδομένα που είχαν παρατηρηθεί (…) πράγμα που ενισχύει την πεποίθηση ότι υπάρχει σχέση”, δήλωσε η δρ. Cynthia Sears, επικεφαλής συγγραφέας της βρετανικής μελέτης, η οποία δεν συμμετείχε στη νεότερη, σουηδική έρευνα.

Διαβάστε περισσότερα στο arthro.gr