Αρχική Ελλάδα Τα 2 σενάρια για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Τα 2 σενάρια για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Το πλαίσιο μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης αρχίζει να σχηματοποιείται με τον ορίζοντα υλοποίησής του να ξεκινά στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Βασικό προαπαιτούμενο, ωστόσο, αποτελεί να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μία ακόμη αποκάλυψη, προαναγγέλλοντας για μια ακόμα φορά τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά χωρίς «κόφτη».

«Είναι μία πολύ συγκεκριμένη δική μου δέσμευση, γιατί πρέπει να κάνουμε και τη μισθωτή εργασία πιο ανταγωνιστική. Πρέπει να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση στα μεσαία και στα υψηλά εισοδήματα, διότι αν δεν το κάνουμε αυτό θα υπονομεύουμε την ίδια την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, βάζοντας επί της ουσίας στο συρτάρι τα όποια σενάρια για μείωση της έκτακτης εισφοράς έως ένα ύψος εισοδήματος.

Οι άξονες για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Οι κινήσεις μπορούν να γίνουν πάνω σε δύο άξονες: 1) αύξηση του αφορολογήτου της εισφοράς, από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, στις 20.000 ευρώ ή στις 25.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για τα επόμενα κλιμάκια, η οποία θα «σβήνει» όσο ανεβαίνει το εισόδημα 2) μεγάλη μείωση συντελεστή στη ζώνη 12.000- 20.000 ευρώ και μικρότερη στα επόμενα κλιμάκια.

Όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, η συζήτηση είναι ακόμα πρόωρη, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλή στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού πριν ληφθεί η όποια απόφαση.

Σκέψεις για αναδρομική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Ακριβώς σε αυτήν τη λογική εντάσσεται η σκέψη ακόμα και για αναδρομική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, στα εισοδήματα του 2019, τα οποία θα φορολογηθούν εντός του 2020. Σε αυτήν την περίπτωση, επειδή το βάρος για τον Προϋπολογισμό θα είναι διπλό- και χαμηλότερος φόρος εισοδήματος κατά την εκκαθάριση και χαμηλότερα έσοδα από τη μηνιαία παρακράτηση- οι μειώσεις θα είναι χαμηλότερες. Τα περιθώρια παρεμβάσεων στην εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι, άλλωστε, απεριόριστα, καθώς έχει προαναγγελθεί και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι σε πρώτη φάση μπορεί να μπει «ψαλίδι» γύρω στα 250 εκατ. Ευρώ.