Ως πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον  υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σε παρέμβασή του (μέσω Skype), στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 3ης Ευρωπαϊκή Ακαδημίας Jean Monnet, που διοργάνωσε χθες το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  περιέγραψε τις προτεραιότητες του υπουργείου και οι οποίες αφορούν  στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κυβερνησιμότητας που δημιούργησε σε δήμους και περιφέρειες η εφαρμογή της απλής αναλογικής,  την φορολογική αποκέντρωση με απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους, την ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα.

Για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η κεντρική ιδέα είναι η ενίσχυση της Οικονομικής και Εκτελεστικής Επιτροπής  ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να μπορούν εκείνα να διασφαλίσουν την πλειοψηφία που εκφράζει η παράταξη που κυβερνά τον Δήμο ή την Περιφέρεια.

Είπε συγκεκριμένα:

Ειδικότερα ο υπουργός ανέφερε ότι «για την κυβέρνησή μας η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και ασφαλώς πυλώνα εξυπηρέτησης των πολιτών. Με βασικό στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, ώστε οι πολίτες να νοιώθουν την ανάγκη να δημιουργήσουν και να προσφέρουν πολύ περισσότερο στον τόπο τους.

Ο βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού το οποίο θα είναι φιλικό στον πολίτη. Θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, θα δρα και θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και θα προσφέρει μέσα από όλο αυτό καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες»

Για την επίτευξη των παραπάνω ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν οι εξής τρεις άξονες:

  • απλούστευση των διαδικασιών μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση
  • συνεχής αξιολόγηση
  • αξιοκρατία, στην πολιτική επιλογής των ανθρώπων στις υπεύθυνες θέσεις αλλά και στο σύνολο της εργασίας και της δημιουργίας του δυναμικού που ασχολείται στην αυτοδιοίκηση.

Επίσης υπογράμμισε ότι μια βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι να ξεκαθαριστούν πλήρως  οι αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και του κράτους. Αλλά και ανάμεσά τους επίσης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη και την φορολογική αποκέντρωση.

«Στις προθέσεις της Κυβέρνησής μας, είπε, είναι η απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2021, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να το προωθήσουμε. Θα το προωθήσουμε σε συνεργασία με τους δήμους, με την Κεντρική Ένωση των Δήμων,  ώστε να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο και στην πράξη να ενισχύσει την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Και συμπλήρωσε ότι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης «φυσικά δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ο ιδιωτικός τομέας. Προκαταλήψεις και ιδεοληψίες του παρελθόντος δεν μπορούν να χτίσουν το αύριο. Στη δική μας φιλοσοφία είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ιδέα να την προωθήσουμε και να την κάνουμε πράξη και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι πριν από όλα αυτά να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και στην Τοπική και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση εξαιτίας της εφαρμογής της απλής αναλογικής και στους δύο αυτούς θεσμούς.

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής χωρίς την πρόνοια οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που τελικά έχουν εκλεγεί να διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, δημιουργεί έναν τεράστιο κίνδυνο ακυβερνησίας, τον οποίο είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αμέσως, ώστε οι νέες αρχές από την 1η Σεπτεμβρίου να είναι σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά.

Πρόκειται λοιπόν να πραγματοποιήσουμε τη σχετική παρέμβαση. Για το σκοπό αυτό συναντώμαι με εντατικό ρυθμό με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας. Η κεντρική ιδέα είναι η ενίσχυση των επιτροπών -της οικονομικής επιτροπής και της εκτελεστικής επιτροπής- ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να μπορούν εκείνα να διασφαλίσουν την πλειοψηφία που εκφράζει η παράταξη που κυβερνά τον Δήμο ή την Περιφέρεια».