Αρχική Διεθνή Σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα – Τι είναι οι κοροναϊοί

Σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα – Τι είναι οι κοροναϊοί

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Με αφορμή την επιδημία κοροναϊού στην Κίνα, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι σήμερα Τετάρτη θα διεξαχθεί στη Γενεύη έκτακτη σύσκεψη αναφορικά με το θέμα και τους τρόπους αντιμετώπισής του.Τα νέα στοιχεία από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μιλούν για 217 νέα κρούσματα εκ των οποίων έχουν καταλήξει ήδη 6 άτομα. Το γεγονός ωστόσο της μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει αναστατώσει τους επιστήμονες, καθώς τα μέχρι σήμερα στελέχη του ιού επέτρεπαν τη μετάδοση από ζώα σε ανθρώπους.

Τι είναι οι κοροναϊοί

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι κοροναϊοί (CoV) αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια ιών που προκαλούν ασθένειες που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές νόσους όπως το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS-CoV). Ωστόσο, στο προσκήνιο ήρθε πρόσφατα ένας νέος κοροναϊός (nCoV) ο οποίος είναι ένα νέο στέλεχος που δεν είχε μέχρι σήμερα εντοπιστεί στον άνθρωπο.

Οι κοροναϊοί είναι ζωονοτικοί, δηλαδή μεταδίδονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Λεπτομερείς έρευνες διαπίστωσαν ότι το SARS-CoV μεταδόθηκε από γάτες civet σε ανθρώπους και MERS-CoV από καμήλες dromedary στους ανθρώπους. Ενώ, αρκετοί γνωστοί κοροναϊοί κυκλοφορούν σε ζώα που δεν έχουν ακόμη μολύνει τους ανθρώπους.

Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, το γραφείο του ΠΟΥ στην Κίνα, ενημερώθηκε για περιπτώσεις πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας που εντοπίστηκαν στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Στις 7 Ιανουαρίου 2020 αναγνωρίστηκε από την κινεζική κυβέρνηση ότι πρόκειται για ένα νέο κοροναϊό (2019-nCoV).

Στις 10 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ δημοσίευσε μια σειρά προσωρινών οδηγιών για όλες τις χώρες για αυτόν τον νέο ιό  και αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προετοιμαστούν, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παρακολούθησης ασθενών, δειγματοληψίας, θεραπείας ασθενών και ελέγχου μόλυνσης σε κέντρα υγείας.

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Τα κοινά σημεία της λοίμωξης περιλαμβάνουν αναπνευστικά συμπτώματα, πυρετό, βήχα, δύσπνοια και δυσκολίες στην αναπνοή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, νεφρική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΠΟΥ δεν συνιστά περιορισμό ταξιδιών ή εμπορίου. Οι χώρες ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να ενισχύουν την ετοιμότητά τους για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005). Οι συνήθεις συστάσεις για την πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης περιλαμβάνουν το πλύσιμο των χεριών, την κάλυψη του στόματος και της μύτης όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε και την αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα και φτάρνισμα.