Αρχική Πολιτική ΣΥΡΙΖΑ: Τελείωσαν τα ψέματα για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα...

ΣΥΡΙΖΑ: Τελείωσαν τα ψέματα για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Παρά τις μεθοδευμένες προσπάθειες θαψίματος του σκανδάλου των θαλασσοδανείων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η υπόθεση παίρνει πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης», σχολιάζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο για τη δικαστική διερεύνηση για τα φέσια στις τράπεζες ύψους 220 εκατομμυρίων της ΝΔ και 200 εκατομμυρίων του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα που οι πολίτες φορτώνονταν με δυσβάσταχτα βάρη, οι τράπεζες έδιναν έναν πακτωλό χρημάτων στα 2 κόμματα, χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς να ενδιαφέρονται να αποπληρωθούν», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήταν, μάλιστα, τέτοια η βεβαιότητα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη διαχρονική ασυλία τους που ποτέ δεν ψέλλισαν μισή συγνώμη στον ελληνικό λαό, ποτέ δεν απολογήθηκαν για τη ζημιά στους έλληνες φορολογούμενους, ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Έχουν μόνο το απύθμενο θράσος να μιλούν για ρύθμιση και διαγραφή των δανείων τους, όπως επανέλαβε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης. Τώρα όμως τα ψέματα έχουν τελειώσει για όσους χρεοκόπησαν και τη χώρα και τα κόμματά τους», συνεχίζει.

Και καταλήγει με το εξής υστερόγραφο:

«Τόσο ο ΣΚΑΙ, όσο και τα ΝΕΑ εγκαινίασαν σήμερα την υπερασπιστική γραμμή της ΝΔ για να ακολουθήσει η κ. Σπυράκη και να μιλήσει περί “σπίλωσης”. Σε λίγο θα μας πουν ότι “μαζί τα δανειστήκαμε”».

ΣΚΑΪ και Νέα ως συνήγοροι της ΝΔ

Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο ΣΚΑΙ, όσο και τα ΝΕΑ εγκαινίασαν σήμερα την υπερασπιστική γραμμή της ΝΔ για να ακολουθήσει η κ. Σπυράκη και να μιλήσει περί “σπίλωσης”.

Η εφημερίδα “Τα Νέα” κυκλοφόρησε σήμερα με τον τίτλο “Ξέθαψαν τα δάνεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ” και σχόλιο – λεζάντα που προβλέπει “ολοταχώς εκλογές”. Αυτό που δεν λένε βέβαια τα Νέα είναι το ποιοι τα έθαψαν…

Τη σκυτάλη πήρε ο ΣΚΑΪ στο μεσημεριανό του δελτίο κάνοντας λόγο για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης.

 

“Αυτό που έχει βάση είναι ότι γίνεται μία επιχείρηση σπίλωσης της εικόνας των κομμάτων πλην ΣΥΡΙΖΑ, και γίνεται μια συζήτηση τέτοια που έχει ένα προφανή στόχο, να πιεστεί η ΝΔ όσο το δυνατόν περισσότερο οικονομικά μέχρι τις εκλογές. Η απάντηση είναι ότι δεν πιεζόμαστε γιατί έχουμε 150 χιλιάδες μέλη που καταβάλλουν τον όβολό τους και βασιζόμαστε σε αυτούς” ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στον realfm 97,8.

Στη δικαιοσύνη τα θαλασσοδάνεια

Σημειώνεται ότι το δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνει το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και κάποιων δανειακών συμβάσεων του ΚΚΕ, καθώς οι Εισαγγελείς έχουν ήδη στείλει κλήσεις για ανωμοτί καταθέσεις σε συνολικά 50 τραπεζικά στελέχη, που κατά την επίμαχη περίοδο εργάζονταν στην Εθνική Τράπεζα και στην Αγροτική Τράπεζα, οι οποίοι έχουν λάβει την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κλήσεις προς τους τραπεζικούς, 13 κληθέντες από την Εθνική και 37 από την Αγροτική Τράπεζα, έχουν ήδη παραδοθεί στους εμπλεκόμενους, ενώ αμέσως μετά οι Εισαγγελείς θα αποστείλουν κλήσεις στους εκπροσώπους των τριών ελεγχόμενων κομμάτων , της επίμαχης περιόδου. Οι κλήσεις προς τους επιτελικούς των τριών κομμάτων θα αφορά το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας στην απιστία .

Οι ελεγχόμενες από τους Εισαγγελείς δανειοδοτήσεις αφορούν δανειακές συμβάσεις από το 2000 μέχρι και το τέλος του 2011 μεταξύ των κομμάτων και των ελεγχόμενων τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των Εισαγγελέων στα δύο μεγάλα κόμματα αποδίδονται δανειοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, από τις οποίες ωστόσο θα εξειδικευθούν οι θεωρούμενες ως επισφαλείς και τα αντίστοιχα ποσά.

Ωστόσο το βασικό σημείο που ελέγχουν οι Εισαγγελείς για την απόδοση ή μη ευθυνών στην όλη υπόθεση δεν είναι τα ποσά αλλά οι εγγυήσεις με τις οποίες πιστώθηκαν χρήματα στα κόμματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για την υπόθεση, τα περισσότερα από τα υπό έλεγχο δάνεια, χορηγήθηκαν με μοναδική εγγύηση, τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 2020. Η συγκεκριμένη τακτική μάλιστα φαίνεται να χαρακτηρίζεται από τους ορισθέντες από τους Εισαγγελείς πραγματογνώμονες ως ” παγκοσμίως μοναδική τακτική” αφού το εχέγγυο “δεν υπάρχει στον παρόντα χρόνο” και “αναμένεται να υπάρξει σε μέλλοντα χρόνο”.