Η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε έντονη κριτική εκ μέρους του εσωτερικού μέτωπου του κόμματος. Κεντρικό θέμα της εισήγησής του ήταν η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ενοποίηση της κεντροαριστεράς, προκαλώντας διχασμό στις απόψεις εντός του κόμματος.

Ο Κασσελάκης ανέφερε τα εμπόδια που θέτει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο στο παρελθόν έχει παρακάμψει, κάτι που υπογράμμισε και ο Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας την ανάγκη για διευκρινίσεις κατά το επερχόμενο Συνέδριο του Οκτωβρίου. Ο ίδιος επισήμανε πως το καταστατικό προβλέπει πως οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου: «Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο. Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες» πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Όλγα Γεροβασίλη διαφώνησε με την ανάλυση του Κασσελάκη για τα εκλογικά αποτελέσματα, τονίζοντας τη σημασία της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. «Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής. Όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση. Και ναι, να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται». επισήμανε.

Η κριτική από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο επικεντρώθηκε στις αποφάσεις που πήραν προεκλογικά και μετεκλογικά, κατηγορώντας τον Κασσελάκη για την αρνητική εξέλιξη των ευρωεκλογών και τις εσωτερικές διχαστικές πρακτικές. Ο ίδιος κάλεσε να προχωρήσουν μπροστά για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη, χωρίς ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος: «Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος. Είναι κρίσιμο θέμα αν θέλουμε να κερδίσουμε τη ΝΔ».

Ο Γιάννης Ραγκούσης πρότεινε τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, απορρίπτοντας την ιδέα της απλής συνεργασίας και υποστηρίζοντας την ανάγκη για διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, όπως τα δημοψηφίσματα. Υπογράμμισε πως σήμερα η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών μετά το 14,9% στις ευρωεκλογές θέτει ένα ερώτημα:

«Θα υπάρξει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντι στη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές; Ή με άλλα λόγια θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου; Το επί της αρχής ναι ή όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν. Ιδίως από την στιγμή που διαφωνούμε μεταξύ μας για το μείζον αυτό θέμα. Πώς; Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022. Τότε που θεσμοθετήσαμε τα δημοψηφίσματα και την εκλογή προέδρου από τη βάση».

Ο Παύλος Πολάκης, από την πλευρά του, εστίασε περισσότερο στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός προγραμματικού λόγου κατά της διαπλοκής παρά στα πρόσωπα, ρίχνοντας αιχμές εις βάρος του Στέφανου Κασσελάκη για την υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής και του πλούτου του, αλλά και εις βάρος του Γιάννη Ραγκούση που μίλησε για ποσοστό κάτω από το 10% στις ευρωεκλογές.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις