Σύντομα θα γίνει διαθέσιμος ο προσωπικός αριθμός για τις νέες ταυτότητες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Στην πλατφόρμα myinfo, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν τα τρία πρώτα ψηφία του προσωπικού τους αριθμού, ενώ θα υπάρχει και ένας νέος, ισχυρότερος τρόπος αυθεντικοποίησης σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, από την επόμενη Τρίτη, στο gov wallet θα προστεθούν εκτός από τα υπόλοιπα έγγραφα, όπως ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης και κάρτα αναπηρίας, επίσης και η ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς και τα στοιχεία και το βιβλίο υγείας του κατοικίδιου ζώου.

Σχετικά με την υποβολή φακέλου με τα προσωπικά στοιχεία όπως πτυχία και εργασιακή εμπειρία στο ΑΣΕΠ, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας συλλογής δεδομένων μέσω ψηφιοποίησης.

Όσον αφορά την ψηφιακή ταυτότητα, εξήγησε ότι δεν ισχύει εκτός Ελλάδας λόγω της έλλειψης κοινού ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι διεξάγονται συζητήσεις με την Κύπρο για την αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών ταυτοτήτων.

Σχετικά με την επιστολική ψήφο, υποστήριξε ότι η ψηφοφορία δεν περιορίζεται στην παραδοσιακή κάλπη και ψήφο, καθώς οι επόμενες διαδικασίες θα είναι ψηφιακές. Τόνισε την ανάγκη για εξέταση των αποτελεσμάτων της πρώτης δοκιμής της απομακρυσμένης ψηφοφορίας και την προσαρμογή της στο μέλλον.

Αναφορικά με την πλατφόρμα του πόθεν έσχες, εξέφρασε την επιθυμία να γίνει πιο διαφανής και διαλειτουργική. Επισήμανε ότι η επίτευξη αυτού απαιτεί συνεργασία του δημόσιου τομέα με την αγορά και τους χρηματοπιστωτικούς φορείς.

Ο υπουργός επίσης αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας, τονίζοντας την σημασία της ψηφιοποίησης των δεδομένων και την ομογενοποίηση των συστημάτων. Τέλος, εξέφρασε την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας στις τηλεπικοινωνίες και της ανταγωνιστικότητας στο διαδίκτυο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις