Αρχική Ασφάλιση Συνταξιούχοι: Διπλό μπόνους από τον Ιανουάριο του 2023

Συνταξιούχοι: Διπλό μπόνους από τον Ιανουάριο του 2023

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ενισχύεται το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων από τον Ιανουάριο του 2023. Το μπόνους θα είναι διπλό καθώς από τη μία θα αυξηθούν οι συντάξεις σε ποσοστό 5,5% με 6% ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος και από την άλλη θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα από τις συντάξεις.

Αυτή την περίοδο στον ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει η καταγραφή της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων από μηδενική βάση ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία . Σε κάθε κατηγορία καταγράφεται ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι στα «χαρτιά», καθώς διατηρούν θετική προσωπική διαφορά.

Άνθρωποι της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι περίπου 850.000 συνταξιούχοι θα μείνουν εκτός της κούρσας των αυξήσεων. Πρόκειται για συνταξιούχους που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Την ίδια στιγμή, μικρή αύξηση θα δουν περίπου 300.000 συνταξιούχοι, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις θα λάβουν 1,2 εκατ. συνταξιούχοι, εκ των οποίων η πλειονότητα ανήκει στην κατηγορία των νέων συνταξιούχων.

Το τελικό «πόρισμα» των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ είναι μείζονος σημασίας για το οικονομικό επιτελείο, καθώς θα προσδιορίσει ι και το τελικό κόστος που θα κληθεί να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι σε περίπτωση που αυξήσεις αγγίξουν το 6%, τότε η επιβάρυνση του προϋπολογισμού μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Με τα έως τώρα δεδομένα οι συνταξιούχοι ευνοούνται από τον πληθωρισμό που καλπάζει, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης πιθανολογείται μεταξύ 3,5% και 4% . Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα κινηθεί στην περιοχή του 7% ή και ακόμη υψηλότερα.
Με βάση αυτά τα μεγέθη, το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να ανέλθει σε 5,5%-6%. Δηλαδή, ο συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.000 ευρώ θα έβλεπε στην τσέπη του μια αύξηση 55-60 ευρώ το μήνα.

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης
Όσον αφορά τώρα στην κατάργηση για όλους της εισφοράς αλληλεγγύης περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν ακόμη και τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα.
Για παράδειγμα, συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 44 ευρώ. Για εισόδημα 16.000 ευρώ η ελάφρυνση ανεβαίνει στα 88 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ ή 1.466 ευρώ τον μήνα το όφελος ανέρχεται σε 110 ευρώ τον χρόνο.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10%.