Αρχική Ασφάλιση Συντάξεις: Στο 8% η συνολική αύξηση – Οι δικαιούχοι

Συντάξεις: Στο 8% η συνολική αύξηση – Οι δικαιούχοι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στο 8% θα διαμορφωθεί η συνολική αύξηση των συντάξεων και θα αποτελέσει μία τονωτική… ένεση για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν παροχές… φτώχειας, λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών τα προηγούμενα χρόνια λόγω των μνημονίων. Το «ψαλίδι» των τελευταίων δέκα ετών στα εισοδήματα των συνταξιούχων έχει ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ και αυτό αποκρυσταλλώνεται εδώ και πολλά έτη στις εκθέσεις «ΗΛΙΟΣ» που εκδίδει σε μηνιαία βάση το υπουργείο Εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (Νοέμβριος 2022), η μέση σύνταξη που λαμβάνουν περίπου 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι ανέρχεται σε 748,42 ευρώ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η μέση σύνταξη που λαμβάνουν 1.885.682 συνταξιούχοι ανέρχεται σε 842,45 ευρώ, ενώ υπάρχουν 627,396 δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που ζουν με 547,42 ευρώ μηνιαίως και ακόμη 216.551 που λαμβάνουν μέση σύνταξη αναπηρίας 588,52 ευρώ.

Πρόκειται για ποσά συντάξεων τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κατά τη γήρανση.

Φυσικά, για τη διατήρηση των συντάξεων σε αυτά τα επίπεδα ευθύνεται σημαντικά και το 12ετές πάγωμα των αυξήσεων που επιβλήθηκε μέσω το μνημονίων από τους δανειστές, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής λιτότητας. Το πάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις, όμως, αποτελεί παρελθόν και οι συνταξιούχοι αρχίζουν σιγά-σιγά να αναθαρρούν, έστω και λίγο, βλέποντας ότι η συζήτηση των περικοπών έχει μπει στο χρονοντούλαπο και πλέον η ατζέντα περιλαμβάνει αυξήσεις.

Εν τω μεταξύ με βάση το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 το ποσοστό της αύξησης που θα δουν οι συνταξιούχοι από τον Ιανουάριο του 2023 τοποθετείται στο 7,75%. Πρόκειται για μια αύξηση που βασίζεται στην πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,9% και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 5,6% (εκτίμηση η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται και πάλι σχετικά συντριπτική από το οικονομικό επιτελείο).

Φυσικά οι εκτιμήσεις για την πορεία του ρυθμού ανάπτυξης του 2022 αναμένεται να «κλειδώσουν» οριστικά το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Στην περίπτωση που υπάρξει διαφορά σε σχέση με την αύξηση που θα έχει δοθεί, αυτή θα ενσωματωθεί στην αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024, που θα καθοριστεί στο τέλος του επόμενου έτους.

Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι αυτή η διαφορά θα είναι της τάξης του 0,25%. Αν αυτό ισχύσει, τότε η τελική αύξηση που θα δουν στην τσέπη τους οι συνταξιούχοι θα φτάσει το 8%.

Σε αυτή την περίπτωση ένας νέος συνταξιούχος του ΙΚΑ που μέχρι σήμερα λάμβανε 744 ευρώ, με την επικείμενη αύξηση θα δει στο μηνιαίο εισόδημα του επιπλέον 60 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τελική σύνταξη θα ανέλθει σε 804 ευρώ και το ετήσιο όφελος του θα αγγίξει τα 720 ευρώ.

Παράλληλα, ένας παλαιός ασφαλισμένος του τ. ΟΑΕΕ θα δει την σύνταξη του να αυξάνεται κατά 76 ευρώ τον μήνα, καθώς από 1η Ιανουαρίου θα λαμβάνει σύνταξη 1026 ευρώ έναντι 950 ευρώ που βλέπει σήμερα, σε μηνιαία βάση, στο τραπεζικό λογαριασμό του. Φυσικά, για να μπορέσει κάποιος να λάβει τις πολυπόθητες αυξήσεις θα πρέπει να μην έχει την λεγόμενη προσωπική διαφορά ή αυτή να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι περίπου το 60% των συνταξιούχων που λαμβάνουν έως 1.000 ευρώ τον μήνα θα δουν στο ακέραιο την αύξηση. Παράλληλα, την εισοδηματική αυτή «ανάσα» θα λάβει και περίπου το 80% όσων λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας, καθώς και σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων σύνταξης χηρείας.