Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Συντάξεις: «Παράθυρο» για αναδρομικά Δώρων για 11 μήνες στις συντάξεις από απόφαση Πρωτοδικείου

Νέα δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για αναδρομικά 11 μηνών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τα καταργημένα Δώρα, ενώ αποτελεί πρόκριμα και για επιστροφές μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Με την εν λόγω απόφαση συνταξιούχος του ΟΑΕΕ που λαμβάνει μόνον κύρια σύνταξη με ποσό 1.034,62 ευρώ μηνιαίως κέρδισε στο Πρωτοδικείο την επιστροφή των Δώρων για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 με ποσό 800 ευρώ και άλλα 100 ως «ηθική βλάβη».

Είναι η δεύτερη κατά σειρά δημοσιευμένη απόφαση που δικαιώνει προσφυγή συνταξιούχων για αναδρομικά από Δώρα και η σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι οι δικαστές αναγνωρίζουν ότι οι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν αναδρομικά τον Οκτώβριο στις κύριες συντάξεις για τις αντισυνταγματικές μειώσεις που είχαν στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 δικαιούνται και τα Δώρα συντάξεων για το ίδιο διάστημα διότι και αυτά εμπίπτουν στις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Η πρώτη απόφαση που επέστεψε Δώρα σε ομαδική αγωγή συνταξιούχων ήταν η 13864/2020 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνα; (30ό Μονομελές) και την είχε αποκαλύψει τον περασμένο Νοέμβριο ο «Ελεύθερος Τύπος».

Η νέα απόφαση είναι η 632/2021 που δημοσιεύτηκε στις 21/1/2021 από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας (20ό Μονομελές) και την ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να επιστρέψει τα Δώρα σε όλους τους συνταξιούχους.

Η απόφαση

Το κρίσιμο σημείο στο σκεπτικό της απόφασης του Πρωτοδικείου είναι ότι λαμβάνεται υπόψη η απόφαση 1439/2020 που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά και αναφέρεται ότι «η κατάργηση των Δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας που ελάμβανε ο συνταξιούχος είναι αντίθετη στις διατάξεις του Συντάγματος και στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, όσον αφορά, αποκλειστικώς, στο χρονικό διάστημα από τις 10-6-2015 έως τις 11-5-2016».

Αυτό το διάστημα των 11 μηνών είναι το ίδιο για το οποίο η κυβέρνηση επέστρεψε αναδρομικά στις κύριες συντάξεις και άφησε εκτός τα Δώρα που τώρα υποχρεώνεται να τα καταβάλει. Η απόφαση μπορεί να είναι πρωτόδικη, αλλά δίνει το στίγμα των αποφάσεων που θα εκδοθούν και για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων, που έμειναν επίσης εκτός πληρωμών και διεκδικούνται δικαστικά σε περισσότερες από 400.000 αγωγές συνταξιούχων.

Στο «διά ταύτα», η απόφαση 632/2021 του Πρωτοδικείου αναφέρει ότι «το Δικαστήριο κρίνει ότι το εναγόμενο (σ.σ.: ΕΦΚΑ) υποχρεούται να καταβάλει στον ενάγοντα ως αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106 Εισ.Ν.Α.Κ., το συνολικό ποσό των 800 ευρώ που αντιστοιχεί στο άθροισμα των επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων του έτους 2015 και Πάσχα του έτους 2016, όπως αυτά προκύπτουν από την προσκομιζόμενη από 2-7-2020 βεβαίωση του Τμήματος Εκκαθάρισης Συντάξεων του ΟΑΕΕ, ήτοι Δώρο Χριστουγέννων 2015: 400 ευρώ + επίδομα αδείας 2015: 200 ευρώ + Δώρο Πάσχα 2016: 200 ευρώ. Περαιτέρω, το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι λόγω της ανωτέρω παράνομης κατάργησης των επίδικων επιδομάτων, επήλθε αιφνίδια, βίαιη και αναίτια ανατροπή του χαμηλού οικονομικού προϋπολογισμού του ενάγοντος, με αποτέλεσμα να βρεθεί αιφνιδίως σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, κρίνει ότι ο τελευταίος υπέστη ηθική βλάβη για την αποκατάσταση της οποίας το εναγόμενο υποχρεούται να του καταβάλει το ποσό των 100 ευρώ».

Αυτό που μένει είναι τι θα πει πλέον το ΣτΕ στη νέα απόφαση που αναμένεται πριν από το Πάσχα για το αν θα επιστραφούν τα αναδρομικά Δώρων και επικουρικών σε όλους όσοι τα δικαιούνται ή μόνον σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Διαβάστε ακόμη:

156 προσλήψεις στην Ελληνική Αεροπορικής Βιομηχανίας– Οι επτά ειδικότητες και οι θέσεις

Σε 7 ανέρχονται οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στην προκήρυξη της ΕΑΒ. Η Βιομηχανία ανακοίνωσε 156 προσλήψεις, για τις ανάγκες της στην Τανάγρα.

Αυτός είναι ο μηνιαίος μισθός και τα επιδόματα των ευρωβουλευτών – Τι σύνταξη λαμβάνουν

Ακόμη πιο...ελκυστικές γίνονται διαχρονικά οι θέσεις στην Ευρωβουλή λόγω των υψηλών αποζημιώσεων που παρέχονται στους εκλεγέντες.

Η “χρυσή” μεταγραφή του MEGA, η γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ και ο..καβαλημενος αυτοδιοικητικός 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας και μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Σήμερα δεν έχουμε μενού à la carte, αλλά ένα..πλούσιο μπουφέ. Γεμίστε, λοιπόν, τα πιατάκια σας και απολαύστε.

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ανοίγει ο δρόμος για την απονομή συντάξεων στους ασφαλισμένους με χρέη στον ΕΦΚΑ

Υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση από τον Υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και έτσι από τα μέσα Ιουνίου θα μπορούν, οι ασφαλισμένοι με χρέη στον ΕΦΚΑ που υπερβαίνουν...

Ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων και επιδομάτων ΟΠΕΚΑ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις από τον ΕΦΚΑ και τα επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ για τον μήνα Ιούνιο. Οι πληρωμές...

Προσυνταξιοδοτικές παροχές: Αυξημένα τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του τέως ΕΤΑΤ

Στις 30η Μαΐου 2024, ημέρα Πέμπτη, θα καταβληθούν αυξημένες οι προσυνταξιοδοτικές παροχές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του τέως ΕΤΑΤ (ΤΕΑΠΕΤΕ-ΤΑΠΤΠ-ΛΑΚ) από τον e–ΕΦΚΑ, σύμφωνα...

Πως θα αυξήσουν οι μισθωτοί την σύνταξη €750 και πως οι επαγγελματίες €1.790

Ποια είναι τα "κλειδιά" για να μπορούν οι ασφαλισμένοι να αυξήσουν την σύνταξη τους, είναι ένα ερώτημα που έθεσαν στους ειδικούς στην ασφάλιση, καθώς...