Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Συντάξεις: Ο χάρτης των δικαιούχων – Ποιοι θα δουν διπλή ή και τριπλή αύξηση

Η αντίστροφη μέτρηση για τις πολυπόθητες αυξήσεις στις συντάξεις έχει ξεκινήσει, καθώς με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, δηλαδή τέλος Ιανουαρίου, οι απόμαχοι της δουλειάς θα δουν σημαντικές βελτιώσεις στην τσέπη τους.

Το ποσοστό της αύξησης φαίνεται ότι «κλειδώνει» στο 7,5%, ωστόσο ο τελικός… λογαριασμός για το οικονομικό επιτελείο θα οριστικοποιηθεί με την ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο μίνι νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε χθες.

Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει ότι οι αυξήσεις θα δοθούν με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Ωστόσο, σε περίπτωση που τα τελικά νούμερα των επιδόσεων της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικά, οι συνταξιούχοι ενδέχεται να δουν επιπλέον αυξήσεις στις αρχές του 2024.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αύξησης των κύριων συντάξεων από 1/1/2023 θα ισούται με το ήμισυ του αθροίσματος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτών (δηλαδή του πληθωρισμού) του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, από εδώ και στο εξής η απόφαση της αναπροσαρμογής των συντάξεων θα εκδίδεται μέχρι το τέλος της χρονιάς, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους που αφορά. Επειδή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δημοσιεύονται κάθε Οκτώβριο, τυχόν διαφορές που μπορεί να προκύπτουν θα καλύπτονται στην απόφαση του αμέσως επόμενου έτους και θα αποδίδονται. Με τη ρύθμιση αυτήν καθιερώνεται μια σταθερή βάση υπολογισμού της αναπροσαρμογής των συντάξεων με επαληθεύσιμα και σταθερά ετήσια στοιχεία.

Όσον αφορά τον τελικό χάρτη των αυξήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι το 94,6% των συνταξιούχων θα δει θετική μεταβολή στο μηνιαίο εισόδημά του. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει το μήνα 850 ευρώ. Σε περίπτωση που οι αυξήσεις… κλείσουν στο 7,5%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 63,75 ευρώ, ενώ το ετήσιο 765 ευρώ. Θα αγγίξει δηλαδή το 90% μιας επιπλέον σύνταξης.

Δύο επιπλέον ανακουφιστικά μέτρα για τους συνταξιούχους
Εν τω μεταξύ, παράλληλα με τις αυξήσεις, δρομολογούνται και επιπλέον ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Περίπου 525.436 συνταξιούχοι θα δουν μικρό όφελος στη μηνιαία σύνταξή τους. Ωστόσο, τα ποσά που θα εισπράξουν στη σύνταξη του Ιανουαρίου θα είναι σχετικά περιορισμένα. Ενδεικτικά, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.100 ευρώ θα έχει όφελος 2,2 ευρώ τον μήνα, ενώ συνταξιούχος που έχει μηνιαία σύνταξη 1.200 ευρώ θα δει επιπλέον 4,4 ευρώ το μήνα στον λογαριασμό του.

Δεν θα πρέπει, φυσικά, να ξεχνάμε ότι θα υπάρξουν και περίπου 265.367 απόμαχοι της δουλειάς οι οποίοι θα λάβουν μόνο το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ, γνωστό και ως επιταγή ακρίβειας. Η πληρωμή εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν και πιο τυχεροί συνταξιούχοι, που θα δουν διπλή ή και τριπλή ενίσχυση στο εισόδημά τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, 904.161 απόμαχοι της εργασίας θα λάβουν και το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ αλλά και την αύξηση του 7,5%. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ποσά που θα καταλήξουν στην τσέπη τους μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 900 ευρώ στο χρονικό διάστημα μέχρι του χρόνου τον Δεκέμβριο.

Ενδεικτικά, συνταξιούχος που παίρνει 780 ευρώ τον μήνα θα εισπράξει τον Δεκέμβριο τα 250 ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα δει αύξηση 58,5 ευρώ στη σύνταξή του. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λάβει επιπλέον 952 ευρώ σε σχέση με τη σημερινή σύνταξη του στο επόμενο 12μηνο.

Τέλος, υπάρχουν περίπου 72.000 συνταξιούχοι που θα πάρουν τριπλή αύξηση. Η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων θα ωφεληθεί και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και από την αύξηση 7,5% στις συνταξιοδοτικές παροχές, αλλά και από την 4η δόση των αναδρομικών του νόμου Βρούτση.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Με τη νέα του σύνθεση, αλλά με την ατζέντα που είχε ανακοινωθεί προ του ανασχηματισμού συνεδριάζει το υπουργικό Συνεδριάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο...

Στις 10 το πρωί η συνεδρίαση του νέου υπουργικού

Ορκίστηκαν, εχθές παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα νέα μέλη της κυβέρνησης και σήμερα στις 10 το...

Ανασχηματισμός : Οι νέες προσθήκες στην κυβέρνηση – Ποιοι είναι οι τέσσερις νέοι υφυπουργοί

Για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, όπως προκύπτει από τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε οι : Γιώργος Μυλωνάκης ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Ιάσων Φωτήλας...

Οι συνταξιούχοι επιστρέφουν στη δουλειά, οι νέοι δεν βρίσκουν

Την ώρα που αρκετοί νέοι αδυνατούν να βρουν δουλειά, περίπου 100.000 συνταξιούχοι μπαίνουν δυναμικά στην αγορά εργασίας, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις αυξημένες...