Απόφαση για την τύχη των αναδρομικών ύψους 2 δισ. ευρώ σε επικουρικές και Δώρα για 2,6 εκατ. συνταξιούχους αναμένεται να εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ως το Πάσχα μετά τη χθεσινή δίκη στην οποία συνταξιούχοι και ΕΦΚΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τις επιστροφές του συνόλου των αντισυνταγματικών περικοπών και όχι μόνον αυτών που πληρώθηκαν στις κύριες συντάξεις τον περασμένο Οκτώβριο.

«Θα πρέπει να ρευστοποιήσουμε αποθεματικά για να πληρώσουμε τα αναδρομικά στις επικουρικές και στα Δώρα» ανέφεραν σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ» οι εκπρόσωποι του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ και μάλιστα επικαλέστηκαν την αγορά των Ραφάλ, το μεταναστευτικό και την πανδημία, για να δικαιολογήσουν την απόφαση του Οκτωβρίου που περιόρισε τα αναδρομικά μόνον στις κύριες συντάξεις, εξαιρώντας τις επικουρικές και τα Δώρα.

Το… κούρεμα

Τα ποσά που πήραν οι συνταξιούχοι από τις επιστροφές μειώσεων 11 μηνών στις κύριες συντάξεις ήταν 1,4 δισ. ευρώ ενώ με βάση τις αποφάσεις που είχε εκδώσει το ΣτΕ το 2015 (2287-2288) και τις οποίες επαναβεβαίωσε τον Ιούλιο του 2020 με απόφαση 1439, οι αντισυνταγματικές μειώσεις θα έπρεπε να επιστραφούν για το ίδιο 11μηνο στις επικουρικές συντάξεις, και επιπλέον θα έπρεπε να δοθούν και τα Δώρα ενός 11μήνου σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Το συνολικό κόστος για όλα τα αναδρομικά έβγαινε κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση ερμηνεύοντας την απόφαση του καλοκαιριού αποφάσισε να δώσει 1,4 δισ. ευρώ στις κύριες συντάξεις αφήνοντας εκτός τα 2 δισ. των επικουρικών και τα Δώρα.

Τι θα κριθεί

Αυτό που θα κριθεί στη νέα απόφαση του ΣτΕ είναι πρώτα το «παραδεκτό» των νέων προσφυγών, αν δηλαδή ορθώς οι συνταξιούχοι κατέθεσαν νέα αίτηση στο Δικαστήριο ισχυριζόμενοι ότι δεν πήραν τα αναδρομικά που προέβλεπαν οι αποφάσεις του ΣτΕ το 2015 και το 2020 και από εκεί και μετά, θα κριθεί αν η κυβέρνηση εφάρμοσε τον νόμο όπως προβλέπουν οι εν λόγω αποφάσεις, ή αν υλοποίησε τις δικαστικές αποφάσεις μερικώς και πλημμελώς.

«Ο συνταγματικός νομοθέτης δεν προβλέπει μερική συμμόρφωση της Διοίκησης με τις δικαστικές αποφάσεις» ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης που εκπροσωπεί την Ομοσπονδία των συνταξιούχων η οποία κατέθεσε τη νέα προσφυγή στο ΣτΕ, και ισχυρίστηκε ότι η Διοίκηση θα πρέπει να καταβάλει τα αναδρομικά και για την επικούρηση και για τα δώρα, όπως έχει παραχθεί δεδικασμένο από τις αποφάσεις 2287 και 2288/2015 και της 1439/2020 του ΣτΕ.

Επισήμανε δε, ότι επειδή δόθηκαν αναδρομικά στην κύρια σύνταξη, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει απόσβεση των αξιώσεων για αναδρομικά επικουρικών και Δώρων, διότι η ρύθμιση αυτή είναι αντίθετη και με το Σύνταγμα και με τα άρθρα 1, 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σε εκκρεμότητα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δικαστές δεν αποκλείεται να σταθμίσουν στην απόφασή τους και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι σε αναμονή για να δικαστούν στα Πρωτοδικεία και στη συνέχεια στα Εφετεία πάνω από 8.000 ομαδικές αγωγές από περίπου 400.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένεται να δικαιωθούν με 11μηνο αναδρομικών στις επικουρικές συντάξεις τουλάχιστον και ίσως και στα Δώρα. Για τον λόγο αυτόν ίσως είναι προτιμότερο να δοθεί μια συνολική και «οριζόντια» λύση για τα διεκδικούμενα αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν σε πολλές δόσεις.

Από Φεβρουάριο
Σε 3 κύματα οι καταβολές σε 232.157 κληρονόμους

Στους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο θα πληρωθούν τα αναδρομικά σε 232.517 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις επιστροφές των αντισυνταγματικών μειώσεων ως τις 31/12/2020.

Οι μειώσεις αυτές επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους που ήταν εν ζωή στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και λόγω του θανάτου τους, τα αναδρομικά τα δικαιούνται κατόπιν αίτησης ο κληρονόμοι τους. Οι πληρωμές θα γίνονται με βάση την υποβολή και εξέταση των δικαιολογητικών τους.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση του ΕΦΚΑ:

* Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.

* Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

* Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους, εκ των οποίων έχουν οριστικοποιηθεί οι 148.870 και έχουν υποβληθεί προσωρινά οι υπόλοιπες 83.647.

Επίσης από τις 232.517 αιτήσεις οι 150.893 αφορούν δικαιώματα χωρίς διαθήκη και οι 81.224 δικαιώματα με διαθήκη.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου