Αρχική Ασφάλιση Συντάξεις: Η νέα διαδικασία πληρωμών – Τι να προσέξουν όσοι κάνουν αίτηση

Συντάξεις: Η νέα διαδικασία πληρωμών – Τι να προσέξουν όσοι κάνουν αίτηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Προκαταβολή της προσωρινής σύνταξης με τα 346 ως 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης καθιερώνει το υπουργείο Εργασίας τόσο για τους περίπου 70.000 εν αναμονή συνταξιούχους που δεν λαμβάνουν καμία σύνταξη εδώ και πολλούς μήνες όσο και για τις νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν από εδώ και στο εξής.

Η προσωρινή σύνταξη όπως ισχύει δεν αλλάζει, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι λόγω των καθυστερήσεων με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων θα δίδεται στους συνταξιούχους ως έναντι ποσό η εθνική σύνταξη που είναι 384 ευρώ για τα 20 έτη ασφάλισης και άνω και κατεβαίνει ως τα 346 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη, στη συνέχεια θα βγαίνει η προσωρινή και μετά η οριστική σύνταξη.

Διαδικασία

Τα βήματα είναι τρία:

* Εθνική σύνταξη με την κατάθεση της αίτησης (346-384 ευρώ πλήρης και 242-269 μειωμένη).

* Εκδοση προσωρινής κατόπιν δήλωσης στην αρχική αίτηση.

* Εκδοση οριστικής σύνταξης.

Προσοχή: Οσοι κάνουν από εδώ και στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης θα πρέπει να ζητήσουν στην αίτησή τους ότι επιθυμούν να πάρουν προσωρινή σύνταξη.

Ετσι θα πάρουν άμεσα τα 384 ευρώ από το έναντι ποσό, στη συνέχεια θα βγει η προσωρινή που θα είναι μέχρι 768 ευρώ και μετά θα περιμένουν την οριστική. Με το που θα βγει η προσωρινή θα σταματήσει να καταβάλλεται η έναντι σύνταξη των 384 ευρώ.

Αν δηλώσουν όμως ότι δεν επιθυμούν να πάρουν προσωρινή, τότε θα μείνουν με τα 384 ευρώ μέχρι να εκδοθεί η οριστική σύνταξη! Σε αυτή την «παγίδα» έπεσαν οι περίπου 70.000 συνταξιούχοι που δεν έχουν πάρει ούτε σεντ εδώ και μήνες, καθώς όταν έκαναν αίτηση δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν προσωρινή, αλλά απευθείας οριστική σύνταξη.

Αναδρομικά

Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους έχουν κάνει αιτήσεις πριν από το 2018, που είναι περίπου 15.000 συνταξιούχοι, και όπως ανέφερε χθες ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, τα ποσά θα δοθούν αναδρομικά, δηλαδή για αίτηση 10 μηνών, θα πληρωθούν 384 ευρώ x 10, ήτοι 3.840 ευρώ.

«Για να επιταχύνουμε την καταβολή των συντάξεων θα εφαρμόσουμε 10 μέτρα», είπε ο κ. Χατζηδάκης που είναι τα εξής:

1.Τοποθέτηση project manager και Ομάδας Eργου που έχει ήδη «πιάσει δουλειά».

  1. Χορήγηση εθνικών συντάξεων. «Οσα ήδη ισχύουν για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης δεν επηρεάζονται», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
  2. Προτεραιότητα στην καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν από το 2018.
  3. Διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ειδικά για καταχώριση δεδομένων (data entry) και δημιουργία φακέλων.
  4. Ειδικά προγράμματα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων στα πλέον προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία, όπως το Ταμείο των γιατρών (ΤΣΑΥ), των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) και των ναυτικών (ΝΑΤ).
  5. Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης σε λιγότερα στάδια.
  6. Υποβολή Συνταξιοδοτικού Αιτήματος μόνον ηλεκτρονικά στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων.
  7. Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ.
  8. Αξιοποίηση περισσότερων υπαλλήλων για την επεξεργασία και την απονομή συντάξεων.
  9. Σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Τα ποσά της έναντι σύνταξης

Ετη ασφάλισης Προσωρινή εθνική σύνταξη
Πλήρης Μειωμένη
20+ 384 269
19 376 263
18 369 258
17 361 253
16 353 247
15 346 242
14 0 0

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου