Αρχική Ασφάλιση ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται οι περικοπές συντάξεων σε 5.500 συνταξιούχους – Ποιοι εισπράττουν και...

ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται οι περικοπές συντάξεων σε 5.500 συνταξιούχους – Ποιοι εισπράττουν και πότε

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο ΕΦΚΑ, έπειτα από τις αντιδράσεις και την αναστάτωση που δημιουργήθηκε με την  μείωση των συντάξεων χηρείας για 5.500 συνταξιούχους, αποφάσισε να αναστείλει για έναν μήνα τις περικοπές και να επιστρέψει τα χρήματα στους συνταξιούχους.

Οι περικοπές θα επιστραφούν στις 15 Ιουνίου στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρεία, οι μειώσεις των συντάξεων πραγματοποιήθηκαν με δύο χρόνια καθυστέρηση και χωρίς να ενημερωθούν οι εν λόγω συνταξιούχοι.

Τι θα γίνει με όσους δεν προσκομίσουν στοιχεία

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν γίνει λάθη εκ παραδρομής. Επομένως στους συνταξιούχους χηρείας που δεν εργάζονται η περικοπή αυτή είναι προσωρινή και ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα. Οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 100% και ταυτόχρονα να καταβληθεί το ποσό που περικόπηκε με τη σύνταξη του Ιουνίου.

Ωστόσο δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το τι θα γίνει με όσους δεν προσκομίσουν στοιχεία, καθώς έντονο πρόβλημα αποτελεί η επιστροφή των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ποσών τα οποία είναι μεγάλα εξαιτίας της διετούς καθυστέρησης.

Για παράδειγμα, αν η σύνταξη του θανόντος ήταν 900 ευρώ, η σύνταξη χηρείας που μεταβιβάζεται στον επιζώντα ανέρχεται για τρία χρόνια σε 630 ευρώ. Με την περικοπή κατά 50% η σύνταξη μειώνεται στα 315 ευρώ. Επειδή όμως η σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων, ο επιζών σύζυγος θα λάβει 360 ευρώ. Στο ανωτέρω παράδειγμα ο επιζών σύζυγος θα πρέπει να επιστρέψει 7.560 ευρώ, έστω και σε πολλές δόσεις.