Η τέταρτη διαδικτυακή τηλεσυνάντηση της σειράς εκδηλώσεων της Γραμματείας Ε.Κ.Ο. της Ν.Δ., με καλεσμένο το Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γιώργο Κύρτσο.
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 26 Μαΐου, η τέταρτη διαδικτυακή τηλεσυνάντηση της σειράς εκδηλώσεων της Γραμματείας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Ν.Δ., με τίτλο «Συνομιλώντας με την Κοινωνία». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και Μέλος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου κ. Γιώργος Κύρτσος και θέμα της το «Ταμείο Ανάκαμψης: Τι σημαίνει για την καθημερινότητα των Ελλήνων». Στη συζήτηση συμμετείχε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., κ. Γιώργος Στεργίου. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων της Ν.Δ., κ. Νικος Παγώνης, ενώ υπήρχε και ζωντανή διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από πιστοποιημένη διερμηνέα, για να είναι προσβάσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη μας. Η εκδήλωση μεταδόθηκε live από τη Σελίδα των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων στο Facebook και προσέλκυσε σημαντικό αριθμό θεατών, μελών και φίλων των Ε.Κ.Ο. αλλά και ανθρώπων κάθε κοινωνικής προέλευσης, καθώς το θέμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο.
Στην εισαγωγή του, ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι είναι μια μεγάλη επιτυχία της χώρας η διεκδίκηση και λήψη ενός τέτοιου σημαντικού ποσού, που θα διατεθεί για την ανάκαμψη, όμως πρέπει να γίνουν σαφείς οι τρόποι με τους οποίους θα ωφελήσουν αυτά τα χρήματα τους πολίτες. Καθώς οι Ε.Κ.Ο. μιλούν απευθείας με την Κοινωνία και με όλους τους πολίτες, εργαζομένους και ανέργους, πρέπει να πρωτοστατήσουν στο να γίνουν γνωστοί οι τρόποι με τους οποίους το Ταμείο Ανάκαμψης θα ωφελήσει κάθε πολίτη στην καθημερινότητά του.
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής κ. Γιώργος Στεργίου, αφού ευχαρίστησε τον Ευρωβουλευτή κ. Κύρτσο για την σταθερή παρουσία του στις εκδηλώσεις και ενημερωτικές συναντήσεις της Ν.Δ., τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής, καθώς αίρονται σιγά σιγά οι περιορισμοί των προηγουμένων μηνών και μπαίνει σε μια περίοδο που σταδιακά και με ασφάλεια επανέρχονται κομμάτια της καθημερινότητας, αλλά και η χώρα θωρακίζεται περαιτέρω, έχοντας «κερδίσει πόντους» σε διεθνές επίπεδο από την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η υιοθέτηση της πρότασης του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό από την Ε.Ε., βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση των μεταφορών μέσα στην Ευρώπη. Ο κ. Στεργίου υπενθύμισε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προστίθενται στους ήδη σημαντικούς κοινοτικούς πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου, ενώ το ίδιο το Ταμείο Ανάκαμψης και εν πολλοίς η στρατηγική ανάκαμψης της Ε.Ε. είναι αποτέλεσμα ενεργειών στις οποίες η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστάτησαν. Οι τομείς που αποτελούν προτεραιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι οι ίδιοι με τις προτεραιότητες που υπήρχαν ήδη στο κυβερνητικό πρόγραμμα. «Για πρώτη φορά η χώρα έχει σχέδιο, ξέρει που βαδίζει και το σημαντικότερο απ’ όλα, έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι» ήταν η αποστροφή του λόγου του ενώ ζήτησε από όλα τα στελέχη της Ν.Δ. να σταθούν αρωγοί στην ενημέρωση, στην κινητοποίηση, αλλά και στην υλοποίηση των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων.
Ο Ευρωβουλευτής κ. Κύρτσος χαρακτήρισε τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης ως «αρχή ενός προβληματισμού και ενός δημιουργικού ταξιδιού», καθώς υπάρχει μια «θετική διάθεση αναζήτησης και μια θετική δυναμική». Στόχος της χώρας μας, τόνισε, πρέπει να είναι να αναπτυχθεί έτσι ώστε να κερδίσει θέσεις στους συγκριτικούς οικονομικούς δείκτες, γιατί η ανάπτυξη και η βελτίωση των δεικτών προσφέρει εκτός από οικονομική, πολιτική και διαπραγματευτική ισχύ σε μια χώρα, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου αλλά και γενικότερα.
Η Ελλάδα παρουσιάζει μακροχρόνια έλλειψη επενδύσεων και μειωμένες οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά η διαδικασία ανάκαμψης είναι μια σημαντική ευκαιρία να καλυφθεί πολύ από το χαμένο έδαφος, όπως ανέφερε ο Ευρωβουλευτής. «Τα χειρότερα έχουν περάσει» όπως χαρακτηριστικά είπε, παρουσιάζοντας μια σειρά από οικονομικούς δείκτες και αναφερόμενος στην μείωση των κρουσμάτων του COVID-19, στην ανασυγκρότηση του τουρισμού το καλοκαίρι του 2021 και στην απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Η άνοδος των οικονομικών δεικτών που θα ξεκινήσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το γ’ τρίμηνο του 2021, θα διαρκέσει μέχρι και το 2026, με 5,3 δις να εισέρχονται στην οικονομία κάθε χρόνο μόνο από το συγκεκριμένο Ταμείο. Η είσοδος αυτών των πόρων στην ελληνική οικονομία θα αυξήσει, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το πραγματικό ΑΕΠ κατά 6,9% μέχρι το 2026, πάνω από την ήδη προβλεπόμενη ανάκαμψη, με 160.000 νέες θέσεις εργασίας επιπλέον των ήδη προβλεφθέντων, ποιοτικές, σταθερές, καλά αμειβόμενες και πλήρους απασχόλησης, που θα στηρίξουν και τα ασφαλιστικά ταμεία. «Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι μη προνομιούχοι εργαζόμενοι, που στηρίζουν τα νοικοκυριά τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο κ. Κύρτσος αναφέρθηκε στο ελληνικό σχέδιο για την Ανάκαμψη και στους τέσσερις άξονες που το αποτελούν: α) Πράσινη Μετάβαση, β) Ψηφιακή Μετάβαση, γ) Βελτίωση της Απασχόλησης, των Δεξιοτήτων και της Ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής, δ) Ιδιωτικές Επενδύσεις και Κοινωνικός-Θεσμικός Μετασχηματισμός. Το σχέδιο βασίζεται σε 170 συγκεκριμένα έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν κατατεθεί και το συνολικό ποσό που θα εισέλθει στην οικονομία, μαζί με τους πρόσθετους πόρους, είναι πάνω από 57 δισ. ευρώ. Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι πέρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνεχίζεται κανονικά η εισροή του ΕΣΠΑ τόσο της προηγούμενης, όσο και της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου, στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικό ποσοστό απορρόφησης, κάτι που επίσης αποδεικνύει τα συγκροτημένα και σωστά βήματα της Κυβέρνησης.
«Όλα αυτά μεταφράζονται σε καλύτερες και περισσότερες θέσεις απασχόλησης, σε μεγαλύτερο κύκλο εργασιών μικρομεσαίων και πολύ μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, σε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από την ανάπτυξη. Όλες οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ υπηρετούν άμεσα ή έμμεσα εκατομμύρια πολίτες […] βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική καθημερινότητα» ανέφερε, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από το χώρο της ενέργειας, των μεταφορών και επικοινωνιών, των αστικών αναπλάσεων, της διαχείρισης αποβλήτων, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της Δημόσιας Υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας και από άλλα πεδία. Σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο, θα ωφεληθούν άμεσα μια σειρά από κλάδους με τομεακά προγράμματα και δράσεις, αλλά το μεγαλύτερο όφελος για όλους θα είναι η αλλαγή του γενικού πλαισίου και της συνολικής εικόνας της οικονομίας. Ο σκοπός του Ταμείου δεν είναι να «μοιράσει λεφτά», αλλά να θέσει τις βάσεις ενεργοποίησης της οικονομίας και το πλαίσιο ευκαιριών, προς όφελος όλων των πολιτών.
Ως κατακλείδα, ο κ. Κύρτσος ανέφερε ότι όλα τα μέτρα, οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου θα γίνονται πιο αντιληπτά καθώς θα ξεδιπλώνονται και θα εφαρμόζονται, γιατί θα συνδέονται με την οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα των πολιτών. Σε αυτό το στάδιο θα είναι καθοριστικός ο ρόλος οργανώσεων όπως οι Ε.Κ.Ο., που βρίσκονται μέσα στην Κοινωνία και μπορούν να εξηγήσουν την σύνδεση κάθε πρωτοβουλίας με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη σε καθημερινή βάση.
Υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από μέλη και φίλους των Ε.Κ.Ο. σχετικά με του τρόπους που τα προγράμματα και οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα διοχετεύσουν πόρους σε συγκεκριμένους κλάδους και επαγγέλματα, όπως, οι αγρότες και τα επαγγέλματα του πρωτογενούς τομέα, η εστίαση και ο τουρισμός, το λιανεμπόριο, η ναυτιλία και συγκεκριμένα οι ναυτικοί, τα τεχνικά επαγγέλματα, τα τεχνολογικά και ψηφιακά επαγγέλματα, οι αυτοκινητιστές και οδηγοί μεταφορών, οι διανομείς – courier, οι εργαζόμενοι σε όλες τις μορφές της συνεργατικής οικονομίας και της οικονομίας διαμοιρασμού, οι νέοι που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα σε αναζήτηση εργασίας αλλά και για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπως τα μικρά νησιά, οι ορεινές περιοχές και γενικά η περιφέρεια. Οι ερωτήσεις που δεν απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια της live μετάδοσης θα προωθήθηκαν προς τον ομιλητή και οι απαντήσεις τους θα προωθηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο προς τους ερωτώντες.
Η Γραμματεία Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων θα συνεχίσει την σειρά τηλεσυναντήσεων «Συνομιλώντας με την Κοινωνία», αλλά θα επιστρέψει πολύ σύντομα δυναμικά και στις εκ του σύνεγγυς εκδηλώσεις, τηρώντας απαρέγκλιτα και για όσο ακόμα χρειαστεί τα μέτρα ατομικής προστασίας, εκπληρώνοντας την πρωταρχική αποστολή των Ε.Κ.Ο., να αφουγκράζονται τον παλμό της Κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και να τον μεταφέρουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων.