Τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι «Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή και την ανοικοδόμηση των οικονομιών μας”, ένα  πρόγραμμα που αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,8 τρις. ευρώ.

Το ιστορικό πακέτο ανάκαμψης «θα δώσει ώθηση τόσο στην πράσινη όσο και στην ψηφιακή μας μετάβαση», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η Ευρώπη προχωρά μπροστά! Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και Ταμείο Ανάκαμψης. €1,8 τρισ. για την ανάκαμψή μας και την ανοικοδόμηση μιας πιο ισχυρής, πράσινης και ψηφιακής ΕΕ. Συγχαρητήρια στη γερμανική Προεδρία της ΕΕ!»

 

 

Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ συμφώνησε σε έναν νέο μηχανισμό: Αυτόν του σεβασμού στο κράτος δικαίου. Στο μέλλον η ΕΕ θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφές χρημάτων από κράτη – μέλη που παραβιάζουν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Κάτι το οποίο η Ουγγαρία και η Πολωνία προσπάθησαν για καιρό να μπλοκάρουν, αλλά τελικώς δεν το κατάφεραν. Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μπορεί να μιλήσει για πύρρειο νίκη καθώς ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν το 2022.

Η συμφωνία επετεύχθη χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο συμβιβασμό Βαρσοβίας και Βουδαπέστης με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς ο έλεγχος του Δικαστηρίου της ΕΕ, ως το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο, έγινε δεκτή από τους «27».

Να σημειωθεί, ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό που αφήνει ελεύθερο το πεδίο ώστε όλες οι πλευρές να επικαλεστούν την νίκη καθώς ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, τον οποίο θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και κράτη-μέλη όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, δεν αφαιρείται από τη συμφωνία.

Εν κατακλείδι, από την τεράστια συμφωνία η Ελλάδα δικαιούται 31,9 δισ. ευρώ των οποίων τα 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. σε δάνεια.