Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Λαρισαίων και Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας  Αγοραστός, ο δήμαρχος Απόστολος Λαρισαίων Καλογιάννης  και ο πρόεδρος της  Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας  Ράλλης Τσιουλάκης.

Σκοπός της Συνεργασίας είναι η ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου για την προώθηση αμοιβαίας δυναμικής συνεργασίας και την εκπόνηση των Περιφερειακών και Τοπικών πολιτικών προς όφελος των ατόμων με αναπηρία (Α.μεΑ.)  και των οικογενειών τους  μεταξύ Περιφέρειας  Θεσσαλίας, Δήμου Λαρισαίων και Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας, με στόχους  την ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή των Α.μεΑ. στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ν.4074/2012) αλλά και στην από κοινού προώθηση και εφαρμογή καλών πρακτικών και δράσεων σε τοπικό επίπεδο κυρίως στους παρακάτω τομείς:

α) Την ανάδειξη του Δήμου Λαρισαίων ως Καθολικά Προσβάσιμη Πόλη, στη βάση των επιταγών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Α.μεΑ..

β) Την ανάπτυξη, διάδοση και παρακολούθηση της εφαρμογής των αρχών του «Καθολικού Σχεδιασμού 1» σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και τις λοιπές πληθυσμιακές ομάδες με παρόμοια χαρακτηριστικά των υποδομών και υπηρεσιών (συμβατικών και ηλεκτρονικών), συμπεριλαμβανομένης της πληροφόρησης και επικοινωνίας και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

γ) Την ενημέρωση και κατάρτιση των τοπικών κοινωνιών, στελεχών δομών ατόμων με αναπηρία και επιχειρήσεων εν γένει προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης αυτών ως καταναλωτών και παράλληλα να προωθηθεί η πρόσβαση των τοπικών επιχειρήσεων στην δυναμική τοπική και διεθνή αγορά των ατόμων με αναπηρία.

δ) Την από κοινού συμμετοχή της Περιφέρειας  Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας με την συνδρομή και συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. σε εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα για την υλοποίηση πράξεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

Η εν λόγω συνεργασία δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού, ένα πιλοτικό επίπεδο συνεργασιών σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο και δύναται να αποτελέσει σημείο αναφοράς και μηχανισμό ανάπτυξης για την κοινωνική πολιτική και φροντίδα που εφαρμόζεται από Περιφέρειες και δήμους της χώρας.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου Παιανίας – Θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου Παιανίας - Θα εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους Το ΚΕΛΚΠ βρίσκεται νότια του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος και αποτελεί μέρος της κατασκευής...

Ν. Χαρδαλιάς: 25,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής σε τρεις δήμους για 30 έργα και δράσεις

Ν. Χαρδαλιάς: 25,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής σε τρεις δήμους για 30 έργα και δράσεις Το συνολικό ποσό διάθεσης 25,2 εκατομμυρίων ευρώ για...

Ευρωεκλογές: Ο Μητσοτάκης έδωσε «φύλλα πορείας» σε Υπουργούς για 12  περιφέρειες

Ευρωεκλογές: Ο Μητσοτάκης έδωσε «φύλλα πορείας» σε Υπουργούς για 12  περιφέρειες Η προεκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο διακριτός ρόλος των πρωτοκλασάτων υπουργών...

Παραίτηση του Aντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Νικολακόπουλου 

Παραίτηση του Aντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρη Νικολακόπουλου  Την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Τουριστικής Ανάπτυξης υπέβαλλε σήμερα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη,...