Αρχική Περιφέρειες Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και επιμελητηρίων

Συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και επιμελητηρίων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στα επόμενα χρόνια αναλαμβάνει έναν κρίσιμο ρόλο. Αναλαμβάνει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών μετά την κρίση. Για την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού, για τη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί συνένωση δυνάμεων και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Τα βασικότερα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν οι τρόποι στήριξης της επιχειρηματικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων μέσω και της ενίσχυσης του θεματικού τουρισμού στο λεκανοπέδιο, η διεύρυνση των θέσεων εργασίας, η επιτάχυνση εμβληματικών έργων όπως το Ελληνικό, η αντιμετώπιση του παρεμπορίου αλλά και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η σύμπλευση και η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και των επιμελητηρίων, μπορεί να παράγει χειροπιαστά οφέλη, μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων και να οδηγήσει στο σχεδιασμό στοχευμένων πολιτικών και μέτρων, αλλά και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους, με άμεσο αντίκρισμα στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Όπως είπε, ο τομέας που δίνεται ιδιαίτερη σημασία, είναι αυτός της στήριξης της νεοφυούς  και νεανικής επιχειρηματικότητας – και υπογράμμισε ότι στις δράσεις του επιμελητηρίου με αυτή την κατεύθυνση, η περιφέρεια Αττικής αποτελεί σημαντικό αρωγό.

«Είμαι βέβαιος, ότι στο θέμα αυτό υπάρχει συναντίληψη μεταξύ μας. Και είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί με ακόμη περισσότερες δράσεις, με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο επόμενο διάστημα» όπως είπε ο πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας και σε άλλους τομείς, όπως:

– Η προσέλκυση επενδύσεων στην Αττική, σε τομείς όπως o τουρισμός και η αναψυχή
– Η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, για την ενίσχυση της απασχόλησης, κ.ά.

Επίσης, ο κ. Μίχαλος ζήτησε από την Περιφέρεια τη στήριξη σε μια σειρά από ευρύτερες διεκδικήσεις του ΕΒΕΑ, που αφορούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Αττική. Αυτές αφορούν ειδικότερα:

– Την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου, με τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης
– Την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
– Την επιτάχυνση μεγάλων έργων και επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως: η επένδυση στο Ελληνικό, η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της Αθήνας, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα, η επέκταση του δικτύου του ΜΕΤΡΟ κ.λπ.

Γ.  Πατούλης: Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και θα επιδιώξουμε νέες συνέργειες

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι στόχος του είναι να αντιμετωπιστούν με ριζικό τρόπο οι παθογένειες που κρατούσαν κολλημένη την Αττική στο χθες και να μετατραπεί  σε μητροπολιτικό κέντρο επιχειρηματικότητας, ευζωίας και σύγχρονης, υγιούς διαβίωσης.

Όπως επισήμανε, θα υπάρχει στενή συνεργασία με το ΕΒΕΑ και θα υποστηριχθούν όσες κοινές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί με την Περιφέρεια Αττικής και είναι προς την σωστή κατεύθυνση ενώ σημείωσε ότι θα επιδιωχθούν και νέες συνέργειες με στόχο τη στήριξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο διατύπωσε την πρόταση να δημιουργηθεί, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, Ακαδημία Επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα ο κ. Πατούλης τόνισε  πως προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες, μέσω της συνεργασίας με γραφεία Περιφερειών και από  άλλες χώρες της Ευρώπης, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου που θα ενδυναμώνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με αναπτυξιακό πρόσημο.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε την Αττική μας,  Περιφέρεια πρότυπο, για τους πολίτες της. Θα επενδύσουμε σε υποδομές απαραίτητες για τη στήριξη του επιχειρείν και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να σταματήσουμε να παρακολουθούμε απαθείς τα παιδιά μας να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μία καλύτερη τύχη. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το brand name της Αττικής μας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, προκειμένου να επιστρέψει το επιχειρείν στην Αττική. Με πρόγραμμα, σχέδιο  όραμα και τη συνδρομή ανθρώπων με τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.

Παράλληλα ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στα εμπόδια της γραφειοκρατίας, κάνοντας λόγο για ένα «τέρας» που φρενάρει κάθε δυναμική προοπτική της Αττικής και πρόσθεσε πως η Ελλάδα του μέλλοντός μας «απαιτεί» μία περιφερειακή αυτοδιοίκηση που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας μας, με προσανατολισμό την ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων, την προσέλκυση επενδύσεων, την εξωστρέφεια, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.