Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων

Ξεκινούν στις 10 το πρωί οι εργασίες της 5ης κατά σειρά, συνεδριακής τηλεδιάσκεψης της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο των συνεδριακών διαδικασιών, που φέτος, λόγω της πανδημίας αντικαθιστούν τη σύγκληση ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΄Ενωσης.

Κεντρικό θέμα των διασκέψεων με τις ΠΕΔ της χώρας είναι  η επικαιροποίηση των θέσεων της Αυτοδιοίκησης για αποκέντρωση, οικονομική αυτοτέλεια, αρμοδιότητες και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, ενόψει του διαλόγου που αναμένεται με το υπουργείο Εσωτερικών και επικείμενης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ωστόσο το θέμα της πανδημίας και η συμβολή των δήμων στην αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού, στη στήριξη των τοπικών κοινωνικών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, αλλά και των επιχειρήσεων, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των αιρετών, όπως και οι οικονομικές συνέπειες που έχει επιφέρει αυτή  η υγειονομική κρίση στη λειτουργία των ίδιων των δήμων και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.


Αναλυτικά το πρόγραμμα των εργασιών.


Θανάσης Παπαδόπουλος  πρόεδρος  ΠΕΔ Δ. Ελλάδας και δήμαρχος Καλαβρύτων: Αλλαγή στην καταστατική θέση των αιρετών, αύξηση πόρων και προσλήψεις οι προτεραιότητες μας

Στα μεγάλα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακοί δήμοι και ιδιαίτερα οι μικροί δήμοι, καθώς και στην καταστατική θέση των αιρετών  επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και δήμαρχος Καλυβρύτων, μιλώντας στη σημερινή διάσκεψη της ΚΕΔΕ με τις ΠΕΔ Δ.Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Για την καταστατική θέση των αιρετών,  ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε  στην  αμοιβή των δημάρχων, ζητώντας να τεθεί το θέμα σε δίκαιη βάση και σε αναλογία με ό,τι ισχύει για τους βουλευτές.

Όπως ανέφερε αυτά τα χρήματα δεν είναι  μόνο η αμοιβή μας αλλά και έξοδα παράστασης, θα το βάλουμε το ζήτημα σε δίκαιη βάση, όπως και στο κοινοβούλιο.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε είναι οι ποινικές διώξεις σε βάρος των δημάρχων για έργα και ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Ζήτησε να γίνει τροποποίηση του σχετικού άρθρου στον Κώδικα των δήμων και να το φέρει για συζήτηση  η ΚΕΔΕ με τα αρμόδια υπουργεία.

Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση των μικρών περιφερειακών δήμων ο κ. Παπαδόπουλος ο τρόπος που κατανέμεται η τακτική επιχορήγηση, οι ΚΑΠ,  είναι σε βάρος των δήμων, τονίζοντας ότι μέχρι πότε θα ισχύσουν τα πληθυσμιακά κριτήρια, που δημιουργούν τεράστια θέματα στους δήμους που έχουν στην αρμοδιότητά τους τεράστιες εκτάσεις.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος έχει μηνιαία τακτική επιχορήγηση 135 χιλιάδες ευρώ τη στιγμή που οι δαπάνες μισθοδοσίας ανέρχονται στις 120 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα συγκρίνοντάς το με τους αντίστοιχους δήμους της Αττικής, είπε χαρακτηριστικά  πως παίρνουν  για ένα οικοδομικό τετράγωνο όσα παίρνουμε εμείς για εκατομμύρια στρέμματα.

Επίσης αναφορά με τους πόρους που διατίθενται στην Αυτοδιοίκηση για την πολιτική προστασία είπε ότι είναι μηδαμινά, ενώ για τις προσλήψεις που απαιτούνται καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι δήμοι τις δαπάνες μισθοδοσίας. Χαρακτηριστικά ότι για τη συντήρηση και καθαρισμό 450 χιλιομέτρων  δασικού δικτύου δόθηκαν στο δήμο Καλαβρύτων με 40 χιλιάδες ευρώ.

Μάλιστα ο  κ. Παπαδόπουλος αναρωτήθηκε τι έγιναν τα 170 εκ. ευρώ του Ταμείου Μολυβιάτη, που συγκεντρώθηκαν μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία, «θα δούμε επιτέλους τι έγιναν, θα απολογηθεί κανείς για το πού πήγαν» αναρωτήθηκε.

Αναφερόμενος στην οργάνωση και λειτουργία των δήμων ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, οι δήμοι με έναν μηχανικό που διαθέτουν πως να υποβάλλουν μελέτες για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ενώ οι μελέτες που είχαν κατατεθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος, όπως πληροφορήθηκε τις έχει στο γραφείο του υπουργός Εσωτερικών.

Επικριτικός ήταν  ο πρόεδρος της ΠΕΔ και για το θέμα της έκτακτης ενίσχυσης των δήμων λόγω της πανδημίας.

«Γιατί μας τιμωρείται τους δήμους που δουλεύουν καλά, μοιράσατε 40 εκ. σε δήμους που έχουν λεφτά, εμείς δεν έχουμε ανάγκες» αναρωτήθηκε και ανέφερε πως μόνο ένας δήμος στην Δυτική Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε.


Αλέξανδρος Παρίσης, πρόεδρος ΠΕΔ Ιονίων Νήσων: Τα Ιόνια νησιά εκτός από την πανδημία είναι αντιμέτωπα και με τις συνέπειες των μεγάλων φυσικών καταστροφών – Απαιτούνται άμεσα μέτρα για διάσωση επιχειρήσεων και εργαζομένων

«Σήμερα η πατρίδα μας έχει πληγεί από το δεύτερο και περισσότερο επικίνδυνο κύμα της πανδημίας. Πρέπει όλοι μαζί ακολουθώντας  τις οδηγίες που έχουν δοθεί και εφαρμόζοντας τις σχετικές αποφάσεις  και τα μέτρα να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων Αλέξανδρο Παρίσης, συμπληρώνοντας ότι «μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει ένα μεγάλο βάρος, βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Ωστόσο όπως υπογράμμισε τα Ιόνια νησιά εκτός από την πανδημία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα από τις φυσικές καταστροφές  των σεισμών στην Κεφαλλονιά το 2014 και στη Λευκάδα το  2015, αλλά και από τις πρόσφατες πλημμύρες και άλλες καταστροφές από τη σφοδρή κακοκαιρία και τον Ιανό.

«Οι ζημιές ήταν μεγάλες, είπε,  και έπρεπε άμεσα οι Δήμοι να ανταποκριθούν στην πίεση και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα… Όμως παρά τις αδυναμίες και τις ελλείψεις οι Δήμοι μας κινητοποιήθηκαν γρήγορα και κατάφεραν να σταθούν δίπλα στους κατοίκους και να τους βοηθήσουν».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ υπογράμμισε  επίσης τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία στην κύρια οικονομική δραστηριότητα των νησιών, που είναι ο τουρισμός.

«Είναι απαραίτητες αυτή τη δύσκολη περίοδο κατάλληλες πολιτικές και άμεσα μέτρα για να διασωθούν οι επιχειρήσεις και για να επιβιώσουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι» τόνισε.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΠΕΔ στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι όπως και οι νεοσύστατοι δήμοι που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσπαση των ενιαίων Δήμων Κέρκυρας και Κεφαλλονιάς, τόνισε ότι  δεν έχουν ακόμα ούτε την οργάνωση, ούτε το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν έργα και για αυτό «πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό, με τεχνικά μέσα και με συμβουλευτική υποστήριξη για να καταφέρουν να αξιοποιήσουν προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ καθώς και χρηματοδοτήσεις».

Επίσης ζήτησε την  ουσιαστική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις διαδικασίες του νέου ΕΣΠΑ, αλλά  και της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά της Αυτοδιοίκηση ζήτησε την ενίσχυσή τους για να μπορέσουν οι δήμοι  να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Τέλος για τη δρομολογούμενη  μεταρρύθμιση της λειτουργίας του κράτους, τόνισε ότι «οι αλλαγές που θα γίνουν πρέπει να προκύψουν μετά από διάλογο και να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ».


Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων προς τους δήμους θα μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 120 δόσεις. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος σήμερα, στη συνεδριακή, διαδικτυακή, διάσκεψη των ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Τ. Θεοδωρικάκος: Ρύθμιση για 120 δόσεις στα χρέη ιδιωτών προς τους Δήμους – Έργα 31,3 εκατ. ευρώ από το «Αντώνης Τρίτσης» στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Προετοιμάζουμε ρύθμιση για όσους χρωστούν στους Δήμους, για 120 δόσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες, διότι επακόλουθο της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού είναι και η άσχημη οικονομική κατάσταση στα ελληνικά νοικοκυριά και στις οικογένειες, τις οποίες πρέπει να στηρίξουμε και να διευκολύνουμε και εμείς στους Δήμους με όλες μας τις δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.

Αναφερόμενος στις δυσμενείς συνθήκες που βιώνει η χώρα, εξαιτίας του κορονοϊού, κάλεσε τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να φροντίσουν, ώστε να μην υπάρχει ο παραμικρός εφησυχασμός απέναντι σε αυτόν τον αόρατο και ταυτόχρονα πολύ επικίνδυνο εχθρό.

Όπως είπε ο υπουργός: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Βρίσκεται παντού. Το Σύστημα Υγείας της χώρας, αυτή τη στιγμή, δοκιμάζεται και η ζωή εξελίσσεται με 60 νεκρούς την ημέρα. Η απόσταση ανάμεσα στο “δεν έχουμε εδώ κορωνοϊό”, σε οποιοδήποτε Δήμο και στο ότι “έχουμε μεγάλο πρόβλημα”, μπορεί να είναι πέντε ημέρες και να τρέχουμε και να μην φτάνουμε. Πρώτη προτεραιότητα αυτής της περιόδου είναι η αντιμετώπιση του εχθρού που λέγεται κορωνοϊός. Οφείλουμε πρώτη προτεραιότητα να είναι η ανθρώπινη ζωή. Τα πράγματα θα εξελιχθούν αποφασιστικά και οριστικά μόνο όταν θα έρθει το εμβόλιο. Η κυβέρνηση έχει φροντίσει να έρθουν τα εμβόλια αμέσως μόλις αυτά έχουν παραχθεί για μαζική χρήση, στο πλαίσιο της ύπαρξης και της λειτουργίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει την απόφαση ότι τα εμβόλια αυτά θα γίνουν, δωρεάν, σε όλους τους πολίτες, με οργανωμένο και προγραμματισμένο τρόπο, αλλά μέχρι τότε έχουμε δρόμο μπροστά μας και έχουμε αγώνα να κάνουμε».

Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως η κυβέρνηση στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την Αυτοδιοίκηση αυτές τις δύσκολες ημέρες. «Παρέχει ισχυρή, οικονομική στήριξη, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες και ταυτόχρονα μαζί με την Αυτοδιοίκηση προετοιμάζει το έδαφος γι’ αυτήν τη σπουδαία μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» σημείωσε και πρόσθεσε: «Το αντικείμενο αυτών των Συνεδρίων έχει σχέση με την επερχόμενη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η οποία επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, που θέλουμε να ενισχύσουμε, γιατί πιστεύουμε σε μία ισχυρή και αυτοτελή Αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί στην πράξη να είναι πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Άρα, το θέμα μας είναι να προσδιορίσουμε πώς ξεκαθαρίζουμε τις αρμοδιότητες ανάμεσα στους δύο βαθμούς μεταξύ τους, αλλά και ανάμεσα στους δύο βαθμούς και στο Κράτος, ποιες αρμοδιότητες πρέπει να μεταφερθούν, προκειμένου να υπάρχει ένας γόνιμος διάλογος, που μπαίνοντας στον καινούριο χρόνο θα επιταχυνθεί και θα οργανωθεί, ακόμη περισσότερο, για να καταλήξουμε σε μία πολύ κρίσιμη και ουσιαστική μεταρρύθμιση, που σχετίζεται άμεσα με την Αυτοδιοίκηση».

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, επίσης, πως αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στο ν.4412, επί του οποίου η Αυτοδιοίκηση θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές στο νόμο, στην κατεύθυνση τόσο της διαφάνειας όσο και της ταχύτερης υλοποίησης των έργων.

Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως υπάρχει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ. «Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν ορισμένες λεπτομέρειες, που θα συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική λειτουργία του Προγράμματος. Είναι η πρώτη φορά που η Αυτοδιοίκηση μετέχει, πλήρως, σε όλη αυτήν τη διαδικασία» τόνισε.

Σημειώνεται πως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εντάσσονται, ήδη, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 12 έργα, ύψους 31 εκατ. ευρώ. Έργα τα οποία είχαν προετοιμαστεί σε προηγούμενα προγράμματα, όπως επισήμανε ο υπουργός, αλλά δεν είχαν χρηματοδότηση. «Η διασφάλιση των χρημάτων αυτού του Προγράμματος είναι απόλυτη. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα, όπου εάν η Αυτοδιοίκηση καταφέρει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα προβλήματα μπορεί να υπερβεί τα 2,5 δισ. ευρώ. Ποσό, που αφορά μόνο στη συμφωνία που έχει υπογράψει το Υπουργείο Εσωτερικών με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Σε αυτό, θα πρέπει να προστεθούν τα χρήματα που θα πάρει το τελευταίο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ)».

Τα 12 έργα στη Δυτική Ελλάδα, ύψους 31,34 εκατ. ευρώ, που εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης»:

  1. Βελτίωση ύδρευσης των Τ.Κ. Ανάληψης και Δρυμώνα Δήμου Θέρμου (320.806,45 €)
  2. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού απομακρυσμένης ανάγνωσης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καλαβρύτων (2.418.000 €)
  3. Κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και κεντρικών αγωγών μεταφοράς νερού Δήμου Αιγιαλείας (19.547.295 €)
  4. Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων ΤΚ Δάφνης (560.000 €)
  5. Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμού Πετροχωρίου Δήμου Θέρμου (1.458.500 €)
  6. Αγροτική οδοποιία στον οικισμό Μπόσι Τ.Κ. Πετσάκων (435.000 €)
  7. Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας ΤΚ Μυρσίνης και Ανδραβίδας (700.000 €)
  8. Πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων «Εργασίες αποκατάστασης παλαιού Σχολείου Κάτω Λουσών σε κτίριο πολιτιστικού χαρακτήρα» (280.000 €)
  9. Ανέγερση – προσθήκη νέας πτέρυγας δημαρχείου (1.240.000 €)
  10. Επέκταση καθ’ ύψος (Α’ όροφος) υφιστάμενου Διοικητηρίου (550.000 €)
  11. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου (3.100.000 €)
  12. Εργα διευθέτησης σε τμήματα του ρέματος Λυκοραχίτη – δυτικός κλάδος δύο ρέματα (730.000 €)

Γραφείο Τύπου ΥΠΕΣ, Βασ. Σοφίας 15 – Τηλ.: 213 131 3587 – 213 131 3581

Λάζαρος Κυρίζογλου«Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι»: Κωδικοποίηση όλων των διατάξεων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση

Την ανάγκη της κωδικοποίησης όλων των διατάξεων, που αφορούν την Αυτοδιοίκηση,  καθώς και τη δημιουργία διαρκούς επιτροπής ΥΠΕΣ-ΚΕΔΕ,  στην οποία θα συζητούνται τα  προς διαμόρφωση νομοθετήματα,  ανέδειξε  ο  Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ,  Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, εκ μέρους των «Σύγχρονων Ισχυρών Δήμων».

Κωδικοποιώντας  τα ζητήματα που έθεσε στη συνεδριακή διαδικασία των Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας & Ιονίων, επεσήμανε:

Πολυνομία: Πρέπει να γίνει κωδικοποίηση, σε ένα ενιαίο κείμενο, όλων των διατάξεων που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Να  υπάρχει μια διαρκής επιτροπή μεταξύ του  υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, έτσι  ώστε  αυτά που αφορούν την Τ.Α. να μην νομοθετούνται για εκείνη, χωρίς τη συμμετοχή της. Να γίνεται ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδα διαμόρφωσης των σχετικών κειμένων.

Διοίκηση και διαχείριση απορριμμάτων:  Το σ.ν του ΥΠΕν για την ανακύκλωση (σε διαβούλευση) στο κεφάλαιο ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων,  λέει ότι,  ορίζεται πως το ΥΠΕΝ αναλαμβάνει την αρμοδιότητα υλοποίησης των Μονάδων Ενεργειακής Αξιοποίησης. Η σχετική διάταξη πρέπει να απαλειφθεί. Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση  για το ζήτημα των απορριμμάτων. Πρέπει να είναι στον α’ βαθμό.

Για την καταστατική θέση αιρετών,   ότι αφορά το πολιτικό προσωπικό  της κεντρικής εξουσίας που είναι  αιρετό με άμεση μυστική  και καθολική ψηφοφορία από το λαό, θα πρέπει να είναι ίδιο ή η αντιμετώπισή μας να είναι  ανάλογη. Τα  ασφαλιστικά, τα οικονομικά τα συνταξιοδοτικά,  τα δικονομικά ζητήματα.

Πρέπει να κωδικοποιηθεί  επίσης σε ενιαίο κείμενο, η νομοθεσία που αφορά  τα πολυδαίδαλα, πάσης φύσεως  προβλήματα, της καταστατικής θέσης των αιρετών, όπως το μισθολογικό καθεστώς οι ειδικές άδειες για την άσκηση αρμοδιοτήτων, η θωράκιση των αιρετών έναντι υπηρεσιακών μεταβολών για πολιτικούς λόγους, τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, χορηγίες.  Να επανέλθει η καταργηθείσα διάταξη του νόμου 4093 του 2012, για τη χορηγία των νέων αιρετών. Να επανέλθει η  ιδιάζουσα δωσιδικία ώστε οι αιρετοί για λόγους δικονομικών εγγυήσεων να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από Εφετείο.

Το άρθρο 236 του ν.3852 πρέπει να αλλάξει ώστε, μόνο αφού υπάρξει τουλάχιστον μια καταδικαστική απόφαση, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, για κακουργήματα να τίθεται σε αργία.

Η επανεξέταση των  ισχυουσών διατάξεων για τα κωλύματα  και ασυμβίβαστα, σε μια βάση ισοτιμίας με την κεντρική πολιτική σκηνή και την αυτοδιοίκηση, σχετικά με την υποψηφιότητα και την εκλογιμότητα.

Να καταργηθεί  η διάταξη του άρθρου 20 του ν. 4387 του 2016, σχετικά με την περικοπή του 100% της σύνταξης των συνταξιούχων αιρετών, δημάρχων και αντιδημάρχων  για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την  ιδιότητα του αιρετού.

Να επανέλθει η διάταξη για τη δυνατότητα πρόσληψης ιδιαίτερου  γραμματέα  του δημάρχου που καταργήθηκε. Δεν προκαλείται δαπάνη  στο δημόσιο.

Να τεθεί το ζήτημα των αποδοχών  των αιρετών

Επαναφορά προληπτικού ελέγχου δαπανών των δήμων.


Γιώργος Ιωακειμίδης –Νέα Αυτοδιοίκηση: Ακούμε πολλά θετικά λόγια αλλά δεν έχουμε ακόμη θετικά έργα

Ακούμε πολλά θετικά λόγια για την Αυτοδιοίκηση , δεν έχουμε ακόμη θετικά έργα. Με τη φράση αυτή σχολίασε ο Γιώργος Ιωακειμίδης , εκπρόσωπος της Νέας Αυτοδιοίκησης, τη συμβολή των δήμων στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται σε ότι αφορά στα μέτρα στήριξής τους.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την τεράστια καθυστέρηση και τη γραφειοκρατία που συναντούν οι δήμοι για την προμήθεια  απορριμματοφόρων.  Όπως είπε χρειάζονται έξι μήνες για δώσει το «οκέι» η αποκεντρωμένη διοίκηση και να ξεκινήσει ένας δήμος τη διαδικασία της προμήθειας, «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό».

Σε ότι αφορά την αλλαγή του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι να μοιράσουμε την φτώχεια μας , αλλά να αυξηθούν οι πόροι. Αν δεν αυξηθούν όλοι πονεμένο θα είμαστε. Και δεν λένε  να αυξηθούν».

Αντίθετα οι δαπάνες και οι υποχρεώσεις των δήμων αυξάνονται, όπως συνέβη τώρα  με τις σχολικές καθαρίστριες που όπως είπε ο δήμος του θα πρέπει να δαπανήσει 250 έως 300 χιλιάδες  ευρώ παραπάνω φέτος προκειμένου, λόγω της πανδημίας,  να εξασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, «αλλά  δεν πάει έτσι».

Σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του κράτους ο κ. Ιωακειμίδης υπογράμμισε ότι   δεν γίνεται να κουβεντιάζουμε χωρίς να δούμε την πρόταση του υπουργείου. «Τώρα μας λένε ότι περιμένουν τις θέσεις μας, αλλά μια συζήτηση που δεν οδηγεί πουθενά».

Τέλος ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα της Αυτοδιοίκησης στην πολύ δύσκολη περίοδο  που διανύει, και απίστευτα πιο δύσκολη για τους νέους δημάρχους.

” Έχει μεγάλη σημασία η ενότητά μας, ότι είναι μια πολλή δύσκολη περίοδος, απίστευτα πιο δύσκολη για τους νέους δημάρχους” είπε χαρακτηριστικά.


Κώστας Πελετίδης –Λαϊκή Συσπείρωση: Δεν είναι τιμητικός για την Αυτοδιοίκηση ο ρόλος διαχείρισης της ακραίας φτώχειας

Ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε  στο ζήτημα της πανδημίας, τονίζοντας ότι όλοι παρακολουθούμε κάθε μέρα πως πηγαίνουν τα πράγματα, αγωνιούμε, αλλά το ζήτημα να μη μείνουμε στην παρατήρηση. Πρέπει  να απαντήσουμε στο «γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, γιατί μετά από τόσους μήνες και  χρόνια θα πως εγώ,  δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού μας την ώρα που το έχει ανάγκη, ιδιαίτερα τώρα. Κάναμε ενέργειες, πήραμε μέτρα;».

Προσομοιάζοντας την γενική κατάσταση με αυτό που συμβαίνει στη Δυτική Ελλάδα έφερε ως παράδειγμα το κλειστό νοσοκομείο θώρακος, « το οποίο το ανακαινίσαμε πριν από λίγο χρονικό  διάστημα και μετά με τη φιλοσοφία που υπάρχει για συρρίκνωση του συστήματος φτάσαμε στο σημείο να το κλείσουμε. Τι «κερδίσαμε» από όλη αυτή τη διαδικασία; Δεν υπάρχει προσωπικό, συνταξιοδοτούνται οι γιατροί, δεν υπάρχει στελέχωση, νοσηλευτικό προσωπικό, δεν υπάρχει εκπαίδευση,  και φυσικά  δεν μπορεί σήμερα να πούμε ότι μέσα σε τρεις μήνες θα λυθούν όλα τα ζητήματα, δεν λύνονται βεβαίως….» για συμπληρώσει: «Είναι όλα ατομική ευθύνη, δεν υπάρχει κυβερνητική ευθύνη;».

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Πελετίδης  απέρριψε την ιδέα που  προωθείται για να περάσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους δήμους. «Χρειαζόμαστε ένα οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, αυτό βγαίνει από την πανδημία» ανέφερε, αλλά η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι λιγότερες προσλήψεις, σε  νοσοκομεία, παιδεία, δήμους.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση  ο κ. Πελετίδης  σημείωσε ότι πρέπει να δούμε προς πια κατεύθυνση θα είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, γιατί η κυβέρνηση και όσοι συμφωνούν έχει συγκεκριμένη αντίληψη για τα πράγματα, να στηριχθεί στις πολυεθνικές και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αναφερόμενος στην έλλειψη προσωπικού στους δήμους, υποστήριξε ότι αυτό δεν συμβαίνει όχι επειδή δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά γιατί  εξυπηρετεί τη στρατηγική της κυβέρνησης, που λέει ότι αφού δεν μπορούν οι δήμοι, υπάρχει ο επιχειρηματικός όμιλος να το κάνει.

Η ίδια κατεύθυνση, είπε ο κ. Πελετίδης, είναι και οι χρηματοδοτήσεις, δεν λύνουμε προβλήματα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, αλλά έχουν άλλες προτεραιότητες.

Για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων ο δήμαρχος Πατρέων, είπε πως αναθέτουν αρμοδιότητες στους δήμους, οι οποίοι καλούνται να απορροφήσουν τους κραδασμούς για μια πολιτική που δεν θέλει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες των πολιτών και  η κυβέρνηση  βγαίνει από το κάδρο, εξυπηρετώντας παράλληλα αυτούς που υπηρετεί.

«Δεν είναι τιμητικός για την Αυτοδιοίκηση, ο ρόλος διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, είναι ντροπή ότι μοιράζουμε τρόφιμα, ρούχα, συσσίτια το 2020,  κρινόμαστε για το  αν υπάρχουν μισθοί της προκοπής», υπογράμμισε ο κ. Πελετίδης.

Η στρατηγική που έχετε δεν θα οδηγήσει  πουθενά και  δεν τη δεχόμαστε, δεν πρέπει να συνεχιστεί και  δεν θα  μείνουμε μουγκοί . Η δική μας αντίληψη  είναι άλλη, θέλουμε άλλο σχεδιασμό, κατέληξε ο κ. Πελετίδης.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Κώστας Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: Ο δήμαρχος Αθηναίων θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του

Κώστας Μπακογιάννης για Διπλή Ανάπλαση: Ο δήμαρχος Αθηναίων θα έπρεπε να κάνει το σταυρό του, «Παραλαμβάνει ένα έργο υπερώριμο, στρωμένο με εξαφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230...

«Έθαψαν»  εκκλησία  στη Μύκονο

«Έθαψαν» εκκλησία  στη Μύκονο, ο νέος ιδιοκτήτης πολυτελής βίλας φαίνεται να έθαψε το εκκλησάκι που υπήρχε στο ακίνητο του. Την αποκάλυψη έκανε ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας της...

ΣΟΚ στα Άνω Λιόσια: Οδηγός λεωφορείου προσπάθησε να βιάσει γυναίκα!

ΣΟΚ στα Άνω Λιόσια: Οδηγός λεωφορείου προσπάθησε να βιάσει γυναίκα, μέσα στο ίδιο το λεωφορείο! Η γυναίκα - σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της -...

Ξήλωσαν καλώδια αξίας €15.000 από μονάδα του Δήμου Λευκάδας

Ξήλωσαν καλώδια αξίας €15.000 από μονάδα του Δήμου Λευκάδας Ξεπέρασαν κάθε όριο θράσους δυο Έλληνες «κυνηγοί» χαλκού, οι οποίοι δεν δίστασαν να εισβάλουν υπό το...