Αρχική Ελλάδα Συνάντηση Μητσοτάκη με Χαφτάρ – Τι ειπώθηκε με Δένδια

Συνάντηση Μητσοτάκη με Χαφτάρ – Τι ειπώθηκε με Δένδια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντά αυτή την ώρα, στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Χαλιφά Χαφτάρ.

«Είμαστε φιλειρηνιστές. Ηρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη», δήλωσε ο Λίβυος στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ προσερχόμενος στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση ξεκίνησε γύρω στις 13.15 και δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Λίβυου στρατάρχη με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όπου στη συνομιλία που διήρκεσε τουλάχιστον 90 λεπτά, εκφράστηκε η πρόθεση της Ελλάδας για στήριξη της Λιβύη την επόμενη μέρα του εμφυλίου.

Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκη είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Η Συνάντηση Δένδια – Χαφτάρ 

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα στη Λιβύη. Είτε με τη συνδρομή της στις δυνάμεις εκείνες που χρειάζονται για να υπάρξει ανακωχή είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη» είπε ο Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Χαλίφα Χαφτάρ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει με δυνάμεις τη Λιβύη στο άμεσο μέλλον.

Μεταξύ άλλων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, τη Διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων. Το ευτυχές είναι ότι ο Χαφτάρ συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω. Του είπα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε η Λιβύη να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»

Ακολούθως εξέφρασε την πικρία της ελληνικής πλευράς για τη μη κλήση της στη Διάσκεψη του Βερολίνου και έριξε το… μπαλάκι στη Μέρκελ, ζητώντας από τη Γερμανία να πράξει τα συμφωνηθέντα: «Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε στις συνομιλίες από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε, ωστόσο, από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων (σ.σ.: μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης). Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες».

Πριν κλείσουν οι κάμερες και αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και φωτογράφοι για να συζητήσουν οι δυο άνδρες κατ’ ιδίαν, ο Νίκος Δένδιας δώρισε στον Λίβυο στρατάρχη ένα βιβλίο, με τον μεταφραστή του να του εξηγεί περί τίνος πρόκειται.

Μετά τη συνάντηση ο ο Χαφτάρ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις και στη μία συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν λαμβάνει χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν πρόκειται για επίσημο ηγέτη κράτους.