Σε επιβεβαίωση του θετικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών. Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη συνεδρίαση των Συμμάχων, εστίασε στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία εξαρτώνται από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Επικρίνοντας με έντονο τρόπο τις προκλήσεις του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος στην είσοδό του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ξανά στη “Μακεδονία“. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ειδικά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας. «Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», υπογράμμισε.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις