Συναγερμός για θανατηφόρο συμπλήρωμα διατροφής – Έχει προκαλέσει 30 θανάτους, πλασάρεται ως λιποδιαλυτικό

Για επικίνδυνο, ακόμη και θανατηφόρο, βιομηχανικό χημικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο ως λιποδιαλυτικό, αλλά δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση, προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η κυκλοφορία του προϊόντος στην Ελλάδα γίνεται και μέσω διαδικτύου, συγκεκριμένα μέσω της ιστοσελίδας www.tradekey.com

ΕΟΦ: Συναγερμός για θανατηφόρο συμπλήρωμα διατροφής - Πλασάρεται ως  λιποδιαλυτικό

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ διακινείται στην Ελλάδα, το προϊόν DNP Dinitrophenol 250mg caps το οποίο περιέχει την ουσία 2,4 Dinitrophenol, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.  Tο προϊόν κυκλοφορεί στις αγορές σαν συμπλήρωμα διατροφής.

Το DNP έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012.

«Είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων, καρδιακές προσβολές, έντονους εμετούς, ταχεία αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτους.

Το DNP είναι ένα εξαιρετικά ασταθές χημικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποσυντεθεί υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, προκαλώντας πυρκαγιά και εκρήξεις.

Είναι τοξικό όταν εισπνέεται, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης. Είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον» αναφέρει ο ΕΟΦ.
«Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή» καταλήγει ο Οργανισμός.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις