Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Συναγερμός από τις Ευρωπαϊκές Υγειονομικές Αρχές: Προειδοποιούν για την κυκλοφορία πλαστών στυλό έγχυσης για τη θεραπεία διαβήτη

Συναγερμός από τις Ευρωπαϊκές Υγειονομικές Αρχές: Προειδοποιούν για την κυκλοφορία πλαστών στυλό έγχυσης για τη θεραπεία διαβήτη

Οι ευρωπαϊκές και οι γαλλικές υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν τους φαρμακοποιούς για την κυκλοφορία στην Ευρώπη στυλό έγχυσης που φέρει ψευδή σήμανση ως το φάρμακο Ozempic, μια θεραπεία για τον διαβήτη που είναι πολύ δημοφιλής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για σκοπούς απώλειας βάρους.

“Ως προληπτικό μέτρο, καλούμε όλους τους παράγοντες της εφοδιαστικής αλυσίδας να βρίσκονται σε επαγρύπνηση”, γράφει σήμερα η Εθνική υπηρεσία Ασφάλειας Φαρμάκων (ANSM) σε ενημερωτικό της σημείωμα που προορίζεται για τους φαρμακοποιούς που προμηθεύουν πολίτες και νοσοκομεία.

“Σε αυτό το στάδιο, δεν έχει αναφερθεί κάποια καταγγελία στη Γαλλία”, αλλά είναι “σημαντικό να γίνει επαλήθευση με τον εντοπισμό του αύξοντα αριθμού” κατά την διάθεση, υπογραμμίζει η ANSM.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), “προγεμισμένες συσκευές τύπου στυλό με ψευδή σήμανση ως Ozempic (σεμαγλουτίδη, 1mg, ενέσιμο διάλυμα), φάρμακο που ενδείκνυται για την θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, εντοπίστηκαν σε ορισμένους πωλητές χονδρικής της ΕΕ και της Βρετανίας”.

Αυτά τα πλαστά στυλό, που φέρουν επισήμανση προέλευσης από τη Γερμανία, εντοπίστηκαν σε διανομείς στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βρετανία, σύμφωνα με τον EMA, ο οποίος διευκρίνισε ότι υπάρχουν “διαφορές στην εμφάνιση ανάμεσα στο πλαστό στυλό και το αυθεντικό στυλό”.

Οι παρτίδες των πλαστών Ozempic εμφανίζουν κατά την σάρωσή τους ανενεργούς αύξοντες αριθμούς, γεγονός που προκάλεσε τον συναγερμό.

Το ζήτημα αυτό αποτελεί τώρα αντικείμενο έρευνας των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ για τα φάρμακα και της αστυνομίας, υπογράμμισε ο EMA.

Προς το παρόν “τίποτα δεν δείχνει ότι πλαστά στυλό παραδόθηκαν σε ασθενείς από φαρμακεία”, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό.

Το ενέσιμο διάλυμα κατά του διαβήτη Ozempic είναι πολύ δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω των ιδιοτήτων του απώλειας βάρους, αν και αυτές δεν περιλαμβάνονται στις ιατρικές του ενδείξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

 

Διαβάστε ακόμη:

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε να τους επιστρέψει 241 εκατομμύρια

Η Εφορία ψάχνει να βρει τους φορολογούμενους εκείνους ώστε...

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα 1.000% – Θα γίνω πρωθυπουργός

Στέφανος Κασσελάκης: Θα μείνω στη χώρα και στο κόμμα...

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα...

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι πρώτη προτεραιότητα

Β. Σπανάκης: Για μας η υγεία και η ασφάλεια...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία – Μην περιμένετε όλα τα συμπτώματα

Η μηνιγγίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία – Μην περιμένετε όλα τα συμπτώματα Τι αναφέρουν βρετανοί ειδικοί. Πότε να πάτε επειγόντως στο νοσοκομείο. Πότε να ζητήσετε...

Εκατομμύρια γυναίκες είναι «ελλιπώς γυμνασμένες» – Αυτές είναι οι τροφές για μυϊκή δύναμη

Εκατομμύρια γυναίκες είναι «ελλιπώς γυμνασμένες» - Αυτές είναι οι τροφές για μυϊκή δύναμη Η διατροφή και ο ρόλος της στην απόκτηση μυϊκής δύναμης. Η μυϊκή μάζα κορυφώνεται στη...

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις πριν αγοράσεις βιταμίνη D

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κοιτάξεις πριν αγοράσεις βιταμίνη D Η βιταμίνη D, που ονομάζεται επίσης «βιταμίνη του ήλιου» (αφού το σώμα μας την...

Παιδιατρικά νοσοκομεία: Πολύωρες αναμονές και ράντζα για τα παιδιά

Παιδιατρικά νοσοκομεία: Πολύωρες αναμονές και ράντζα για τα παιδιά, συνεχίζεται η τραγική εικόνα στα νοσοκομεία Παίδων Μεγάλη αύξηση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις επισκέψεις και εισαγωγές ανήλικων...