Αρχική Εργασιακά ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι του τουρισμού

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι του τουρισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και στο μόνιμο προσωπικό ξενοδοχείων, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΤΕ.

Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε «Είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, μπορεί να επεκταθεί και στο μόνιμο προσωπικό, πέραν των εποχικά απασχολούμενων: στα ξενοδοχεία, στα ταξιδιωτικά γραφεία, στα πρακτορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Είναι μία πρόσθετη υποστήριξη και ένα δοκιμασμένο πρόγραμμα το οποίο στήριξε την απασχόληση με τρόπο ουσιαστικό» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επί της ουσίας, αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και πρόκειται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, είναι ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα στο μεγαλύτερο αριθμό των τουριστικών επιχειρήσεων, δηλαδή αυτών της συνεχούς λειτουργίας τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έκλεισαν με κρατική εντολή μετά την 1η Ιουνίου 2020 και σήμερα συμπληρώνουν ήδη 14 μήνες χωρίς ή με ελάχιστο αντικείμενο δραστηριότητας, αν και ανοιχτές. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, παρουσίασε το έτος 2020 απώλεια τζίρου άνω του 70% και σήμερα ακόμα υπολειτουργούν.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Συν-εργασία» έχει παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, στην οποία προβλέπεται η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε εποχικό προσωπικό του τουριστικού κλάδου με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Δηλαδή για τις εποχικής λειτουργίας επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και οδικών μεταφορών και συγκεκριμένα για το εποχικό προσωπικό αυτών.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ περιλαμβάνει:

-Τους εποχικά εργαζόμενους που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στην αποζημίωση ειδικού σκοπού με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

– Αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

– Τους λοιπούς εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου, και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.