Αρχική Ασφάλιση Συμπληρωματική ασφάλιση: Θετική η κυβέρνηση στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων

Συμπληρωματική ασφάλιση: Θετική η κυβέρνηση στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Υπέρ της θέσπισης φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα της ασφάλισης τάχθηκε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο πάνελ της ημερίδας Δημόσια και ιδιωτική ασφάλιση που οργάνωσε το ygeiamou.gr: Το μείγμα για την κάλυψη και προστασία των πολιτών, το οποίο συντόνισε ο διευθυντής στο «Πρώτο Θέμα», Μπάμπης Κούτρας.

«Το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα και θα γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. Και ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα αναπτυχθεί μέσα από την ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων. Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τον κανονισμό λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων. Ουσιαστικός είναι ο ρόλος και του ιδιωτικού τομέα της ασφάλισης, τον οποίο πλέον μπορεί ο κόσμος να εμπιστευτεί».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση διατηρούνται οι τρεις πυλώνες της ασφάλισης (αναδιανεμητική, επικουρική και ιδιωτική ασφάλιση).

Για την απελευθέρωση διαθέσιμου εισοδήματος με στόχο την συμπληρωματική ασφάλιση, ο υπουργός έκανε λόγο για μείωση φόρων και εισφορών (μη μισθολογικό κόστος), αρχής γενομένης από τη μείωση των εισφορών των μισθωτών με πλήρη απασχόληση κατά 0.90% από την 1/6/2020.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο εισήχθη στη Βουλή ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη που θα αποδεικνύει ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο έως το 2070 αλλά μελέτη του οικονομικού πανεπιστημίου που δείχνει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν ξεπερνά το 16% του ΑΕΠ και μεσομακροπρόθεσμα θα μειωθεί στο 11%-12%, φθάνοντας στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Με αυτά τα δεδομένα, κατεληξε ο κ. Βρούτσης «το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι ελπιδοφόρο, η κυβέρνηση προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, ανοίγει δρόμους και κάνει πράξη ό,τι έχει υποοσχεθεί».

Ο κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, πρώην υπουργός, επεσήμανε την ανάγκη να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα δίνοντας έμφαση στην αυστηρή εποπτεία: «Το δημόσιο σύστημα δεν καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου, γι’ αυτό είναι αναγκαία η ύπαρξη των δύο συμπληρωματικών πυλώνων. Επιπλεόν, η τεχνογνωσία των επαγγελματιών της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να συμβάλει στη συνεργασία με το δημόσιο τομέα».

Ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB, τόνισε ότι είμαστε από τους πιο υποασφαλισμένους λαούς αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε μια σεισμογενή χώρα είναι ασφαλισμένο μόνο το 16% των κατοικιών.

«Οι Έλληνες» πρόσθεσε «έχουν αποταμιεύσεις που αντιστοιχούν στο 0.8% του ΑΕΠ το οποίο αρκεί για συντηρηθούν 3 ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή τους. Ενώ ο μέσος πολίτης έχει αποταμιεύσεις ίσες με το 140% του ΑΕΠ που αρκεί για να συντηρηθεί 1.5 χρόνο. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει αυτό, είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα, να επίπτει στην εφορία η δαπάνη».

Οι αριθμοί που ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου είναι αμείλικτοι. Η ετήσια συνολική δαπάνη για την υγεία ανέρχεται σε 14.5 δις. Τα 8.5 δισ. εκταμιεύονται από το κράτος, τα 600 εκ. καταβάλλονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες και τα 5.5 δισ. τα βάζει ο έλληνας από την τσέπη του.

Αναφερόμενος στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ο κ. Σαρρηγεωργίου επανέλαβε το σχέδιο που έχει συζητηθεί για παραχώρηση τμημάτων των δημοσίων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρίες με στόχο να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες με χαμηλό ασφάλιστρο.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ διαβεβαίωσε ότι παρά τα δυσάρεστα συμβάντα του παρελθόντος, λόγω ελλείμματος εποπτείας, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πλέον θωρακισμένες και προσφέρουν ασφάλεια στους ασφαλισμένους .

Ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής τόνισε ότι υπάρχει χώρος για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δίνοντας έμφαση στα «θεραπευτικά πρωτόκολλα» και στον τρόπο κοστολόγησης. Αναφερόμενος στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ο κ. Σαρδελής πρότεινε να θεσπιστούν φοροαπαλλαγές, καθώς ο ιδιωτικός τομέας επενδύει σε μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που προωθούν την υγεία των ανθρώπων συμβάλλοντας και στην παραγωγικότητα.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε ο κ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιο Πειραιά, την επικρατούσα κατάσταση στο σύστημα υγείας. Ανέφερε ότι οι Έλληνες σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, έχουν τη χειρότερη γνώμη για το σύστημα υγείας στην ΕΕ των 28.

Με τις συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα όπως είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά – η ασφαλιστική αγορά θα καλύψει τα τμήματα του πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει το δημόσιο μέσω συμπληρωματικών πακέτων προγραμμάτων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι στη Γαλλία αυτά τα πακέτα δεν είναι απαγορευτικά, καθώς κοστίζουν ετησίως από 100 έως 450 ευρώ.

Για να μην εκτιναχθεί και πάλι το αφανές χρέος που «κτίζεται» από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ο κ. Νεκτάριος πρότεινε ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα με μεταβατική περίοδο έως το 2040, το οποίο θα αφορά τους ασφαλισμένους μετά το 1992 με παράλληλη μείωση των εισφορών κατά 30%.