Αρχική Οικονομία Στουρνάρας: Θα επενδυθούν 20 τρισ. δολάρια για την ανάκαμψη από την πανδημία

Στουρνάρας: Θα επενδυθούν 20 τρισ. δολάρια για την ανάκαμψη από την πανδημία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στην αναφορά πως μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια, οι χώρες διεθνώς θα επενδύσουν πάνω από 20 τρισ. δολάρια για την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού προχώρησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε διαδικτυακή ημερίδα της Τράπεζας Πειραιώς με θέμα «Βιώσιμη Τραπεζική – Χρηματοδοτώντας το αύριο».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, από αυτές τις οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα 20 τρισ. δολάρια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η δυνατότητα των κοινωνιών να αντιμετωπίσουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και την κλιματική κρίση.

Όπως τόνισε, ο κεντρικός τραπεζίτης, στη σημερινή συγκυρία, η πανδημία COVID-19 έχει δημιουργήσει μια τεράστια πρόκληση για τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως αυτό δεν είναι λόγος για να εκτροχιαστεί η παγκόσμια προσπάθεια για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

«Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για μία πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία, μία ανάκαμψη με το διπλό όφελος της ταυτόχρονης αντιμετώπισης της υγειονομικής και της κλιματικής κρίσης», είπε ο κ. Στουρνάτας.

Προς την κατεύθυνση αυτή υπογράμμισε πως η πανδημία μας έχει ήδη δώσει τα εξής τρία σημαντικά μαθήματα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης:

1. Η ανάγκη δράσης είναι αναντίρρητη – το κόστος της μη δράσης είναι εξαιρετικά υψηλό.

2. Η αργοπορία στοιχίζει – η γρήγορη, αποφασιστική και συντονισμένη αντιμετώπιση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

3. Ο ρόλος της επιστήμης είναι καταλυτικός – οι αποφάσεις πρέπει να εδράζονται στα επιστημονικά δεδομένα.

«Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και η ενίσχυση των οικονομιών είναι σαφέστατα οι κύριες προτεραιότητες σήμερα. Τα προγράμματα ανάκαμψης προσφέρουν την ευκαιρία να ευθυγραμμιστούν στενότερα οι δημόσιες πολιτικές με τους κλιματικούς στόχους, περιορίζοντας για παράδειγμα τον κίνδυνο της επένδυσης σε υποδομές υψηλής έντασης άνθρακα ή δημιουργώντας ανθεκτικότερες στην κλιματική μεταβολή υποδομές», σημείωσε και προσέθεσε πως έτσι οι επενδύσεις μπορούν να προσανατολιστούν σε τομείς και τεχνολογίες που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και βελτιώνουν την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά σοκ από την κλιματική αλλαγή, και κυρίως χωρίς να εκτροχιάζουν τις προσπάθειες των κρατών να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις.